Πουτζδεμόν: Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο

Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας, δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα.

Ζήτησε ακόμη εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να γυρίσει, μαζί με τα πέντε παυθέντα μέλη της κυβέρνησης του, στην Καταλονία, υπονοώντας ότι κινδυνεύει να συλληφθεί, λόγω των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί για «εξέγερση» από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας.

 Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας απομακρύνθηκε από τη θέση του, με την εξουσιοδότηση της Γερουσίας, με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το περασμένο Σάββατο.

 

Την Παρασκευή, το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε ψηφίσει την ανακήρυξη της επαρχίας σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, με απόσχισή της από το Βασίλειο της Ισπανίας, κίνηση ωστόσο η οποία αποδείχθηκε συμβολική, καθώς δεν παρήγαγε πρακτικά κάποιο αποτελέσμα και οι καταλανικές αρχές υποτάχθηκαν στην απόφαση της Μαδρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και έχει προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην της καταλανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναμένεται να τις μποϊκοτάρει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here