Πούτιν με Ροχανί, Ερντογάν στο Σότσι για το ειρηνικό μέλλον της Συρίας

Την εξεύρεση πολιτκής λύσης στη Συρία, μετά το τέλος του πολυετούς αιματηρού πολέμου, αναζητούν στο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα. Σις συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών

Στο επίκεντρο έχουν τεθεί θέματα που αφορούν την συνεννόηση όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, συμπεριλαμβομένης της συριακής κυβέρνησης, αλλά και τις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας.

Πούτιν: Η πολιτική διευθέτηση απαιτεί συμβιβασμούς

Ο κ. Πούτιν εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. Τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία έχει εισέλθει σε «νέα φάση», όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

Ροχανί: Ανοίγεται νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, επεσήμανε  ότι έχει καταστραφεί η βασική δομή του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι οι προσπάθειες και των τριών χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες εστίες των τρομοκρατών ώστε να ετοιμασθεί το έδαφος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία

Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο κ. Ρουχανί είπε ότι πρέπει να τερματισθεί και να υπάρχει στην χώρα μόνον μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

Ερντογάν: Πολιτική λύση αποδεκτή από τον συριακό λαό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που έχει ως θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία είπε ότι είναι σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα, όπως και για να τεθεί τέλος σε μια τραγωδία που συνεχίζεται επί χρόνια. Είπε ακόμη ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here