Ποτέ την Κυριακή-Απεργία, πορείες από υπαλλήλους, ρολά από καταστηματάρχες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με κινητοποιήσεις των υπαλλήλων αλλά και των επαγγελματιών, που έκλεισαν τα καταστήματα τους σε όλη την Ελλάδα, απαντά ο κόσμος του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές. 

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους ενώ δεν άνοιξε κανένα κατάστημα στην Ερμού.

Υπάλληλοι και εκπρόσωποι του εμπορίου, ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο, το οποίο όπως λένε, ευνοεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Ακόμη, σημειώνει ότι «ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών της κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω «κυριακάτικων προσφορών» και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού Αττικής, των όμορων νομών και των νησιών του Αιγαίου αποφάσισαν να «κατεβάσουν τα ρολά» των καταστημάτων τους την Κυριακή συμμετέχοντας δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που ανακοίνωσαν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Εμπόρων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Οι τριάντα Κυριακές είναι η κερκόπορτα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων , όχι μόνο για τις τουριστικές περιοχές, αλλά για όλη την χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, Παύλος Πολιτάκης στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία το πρωΐ της Πέμπτης στο Μέγαρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Πολιτάκης ξεκαθάρισε ότι με βάση τόσο της εμπειρίας των εμπόρων με τους οποίους και ο ίδιος συνομιλεί, όσο και των αποτελεσμάτων έρευνας του ινστιτούτου εμπορίου της ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριάκη, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ` επέκταση του τζίρου των καταστημάτων, αντιθέτως επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επωμίζονται το βάρος των αναγκών της Κυριακάτικης λειτουργίας.

ύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη (διαβάστε αναλυτικά) ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα τους σήμερα συμμετέχοντας στην απεργία που γίνεται πανελλαδικά. «Ζητήσαμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σήμερα και το ίδιο θα κάνουμε κάθε φορά που θα γίνεται μια επέμβαση για τις Κυριακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας», υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

«Ποτέ την Κυριακή» φώναξαν και οι εργαζόμενοι στην Πάτρα (διαβάστε περισσότερα) συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος, «σήμερα γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που επιχειρούν να πάρουν την Κυριακή». Όπως πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό, διότι πίσω από το άνοιγμα της αγοράς, αυτό που θέλουν, είναι να κλείσουν τα μικρά καταστήματα, ώστε το μεγάλο μερίδιο να το πάρουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα».

Ακόμη, ο Γιώργος Ρώρος υπογράμμισε ότι «αυτή την φορά έχουμε ευρείες συμμαχίες και πιστεύω ότι όλη η κοινωνία είναι μαζί μας, γιατί αν ανοίξει η αγορά, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από εμάς.» Επίσης, διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ. Να σημειωθεί ότι λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα, όπου και αυτά έκλεισαν έπειτα από τις κινητοποιήσεις.

Με απεργία και συγκέντρωση απάντησαν οι έμποροι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των Χανίων στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην οδό Μουσούρων (Κάτωλας). Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε πως τα καταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ενώ αντίθετα αυτοί που θα ευνοηθούν είναι οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα επιβάλλοντας στο προσωπικό τους εξαντλητικά ωράρια. Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Φ. Ρηγανάκος δήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here