Πόση ζέστη θα κάνει σε 10 λεπτά στην πλατεία Αμερικής; Θα νιώθω δυσφορία;

Ο δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο Αθηνών  παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή (την EXTREMA Athens) για ακραίες καιρικές συνθήκες, που δείχνει ανά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο πόλης και ανά πεντάλεπτο θερμοκρασία και υγρασία, καθώς και το πλησιέστερο δροσερό σημείο. Επίσης εκτός από το δείκτη υγρασίας, έχει και «δείκτη δυσφορίας».

Η εφαρμογή είναι δωρεάν για κινητά εφ΄όσον είναι iΡhone ή iPad  και για υπολογιστή αν έχετε email που να αρέσει στην google

Διαφημίζεται ως πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν ηλικιωμένους συγγενείς ή για τους ίδιους τους ηλικιωμένους, ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουν πού μπορούν να βρουν δροσερό σημείο.

Παρόμοιες εφαρμογές ήδη έχουν δοθεί για το Παρίσι και το Ρότερνταμ.

Μπορείτε να την κατεβάσετε απο το Google Play η το appstore της apple

Η εφαμογή ενημερώνει για

· τον ενδεχόμενο κίνδυνο, καθώς αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου

· δροσερά σημεία, προτείνοντας προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο

· δέχεται πολλαπλά προφίλ χρηστών και όχι μονον ενός. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε δυο-τρεις ηλικιωμένους συγγενείς σας καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση τους, οπότε λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.

«Προγράμματα όπως το EXTREMA Athens εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και του Σχεδίου για το Κλίμα και αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. «Ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών, με την εισαγωγή της χρήσης ψυχρών υλικών στα δημόσια έργα, καθώς και την προστασία των πολιτών με τη συνεχή ενημέρωσή τους».

Στην Αθήνα το πρόγραμμα υλοποιείται από την εταιρία πληροφορικής του δήμου Αθηναίων Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την κυρία Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η καινοτομία του ΕXTREMA έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών (smartphones). Ένας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της Πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το EXTREMA εντάχθηκε στις υπηρεσίες διεθνών δικτύων πόλεων όπως το “100 Resilient Cities – Pioneered by The Rockefeller Foundation” και το “C40 Cities” και έτσι πλέον εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα διευρύνει το αντικείμενό του και στο φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες στην Αθήνα επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών» δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κυρία Ελένη Μυριβήλη. «Είμαστε περήφανοι που η επιτυχημένη εμπειρία της Αθήνας αποτέλεσε ήδη παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Ρότερνταμ».

Η εφαρμογή EXTREMA Athens χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Θα ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμο να έβαζαν στο πλάνο και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τις καταιγίδες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here