ΠΟΣΔΕΠ: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση στα ΑΕΙ

Απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών, που, όπως σημειώνει, λαμβάνουν χώρα σε χώρους των πανεπιστημίων διαπιστώνει η ΠΟΣΔΕΠ, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή «σε ιδεοληπτικές εμμονές και σε μια παρωχημένη αντίληψη της κυβέρνησης για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία δεν της επιτρέπουν να κατανοήσει και συνεπώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης εγκληματικών αλλά και τραμπούκικων ομάδων στους χώρους των πανεπιστημίων».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η επαναφορά της έννοιας του ασύλου, το μόνο που κατάφερε είναι η πλήρης αποθράσυνση των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και ομάδων που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό επίθεσης κατά της ζωής ανθρώπων στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ, η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει πως η παράνομη δράση εγκληματικών ομάδων και ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου μέσα στα Πανεπιστήμια συνεχώς διευρύνεται καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, προσθέτει, δεν έχουν τη δυνατότητα από το νόμο αλλά και τα ίδια μέσα και την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την βία και την εγκληματικότητα στους χώρους των ιδρυμάτων, το οποίο άλλωστε είναι καθήκον και αρμοδιότητα της αστυνομίας. Επιπλέον, τονίζει ότι η δραματική υποχρηματοδότησή τους περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα φύλαξης των χώρων τους με ίδια μέσα.

Η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι «πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν όλοι (κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, κοινωνία, ΜΜΕ κλπ) ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια, την οποία προασπίζει το ακαδημαϊκό άσυλο, δεν κινδυνεύει πλέον εδώ και πολλές δεκαετίες από την «επέμβαση δημόσιας δύναμης» αλλά αντίθετα από μειοψηφίες ατόμων οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας την άποψή τους και από ομάδες εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου που δρουν ανεξέλεγκτα στους χώρους των ιδρυμάτων».

Καταλήγοντας, καλεί «για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος, να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους και και να προστατεύσει, ως οφείλει, τη ζωή των φοιτητών, του προσωπικού και της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστημίων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here