Πόσα παιδιά πρέπει ακόμη να πνιγούν;

 

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούσαν στις Βρυξέλλες μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, τέσσερα παιδιά έχαναν τη ζωή τους στα νερά του παραλογισμού των ενηλίκων.

Στα ανοιχτά της Λέσβου αυτή τη φορά, ένα ακόμη ναυάγιο έπαιρνε στο βυθό επτά ανθρώπους, γυναίκες και μικρά παιδιά. Η ξύλινη λέμβος, όπου επέβαιναν, πριν βυθιστεί συγκρούστηκε με σκάφος του λιμενικού, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα.

Οι αρχές κατάφεραν να σώσουν 30 άτομα, ενώ ακολούθησε και καταδίωξη, καθώς σύμφωνα με τους λιμενικούς, ο Τούρκος διακινητής επιχείρησε να αποφύγει τον έλεγχο.

Και το βράδυ της Πέμπτης, η φωτογραφία ενός παιδιού χωρίς ζωή, στα χέρια του βατραχανθρώπου ήρθε να στοιχειώσει πάλι τη συλλογική συνείδηση. Τη συνείδηση που είχε εφησυχάσει από το σοκ που προκάλεσε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη η φωτογραφία ενός άλλου μικρούλη. Του Αϊλάν.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και η κοινή γνώμη δήλωνε τότε συγκλονισμένη από τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, νεκρού σε ακτή της Αλικαρνασσού μετά από ένα ακόμη ναυάγιο προσφύγων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «επαναστάτησαν», ο Αϊλάν απεικονίστηκε να κοιμάται ήσυχος στο κρεββάτι του αντί να κείτεται νεκρός στην παραλία, ζωγραφίστηκε στην αίθουσα του ΟΗΕ, στιχάκια γράφτηκαν…

Όσπου ξεχάστηκε. Όπως και πριν τον Αϊλάν, έτσι και μετά, πολλά παιδιά συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μαζί με την οικογένειά τους. Πάνω εκεί που θα ξεχνάμε, οι φωτογραφίες θα έρχονται να μας ρίξουν γροθιά στο στομάχι…

 

Η φωτογραφία είναι από το ναυάγιο της Πέμπτης στη Λέσβο. Την τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Παπαδόπουλος για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here