Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Tο Δώρο Χριστουγέννων ή 13ος μισθός πρέπει να καταβληθεί  μέχρι την 21η Δεκεμβρίου  και  υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και σε Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Αυτό το εισόδημα του εργαζομένου υποχρεωτικά καταβάλλεται σε χρήμα και απαγορεύεται να καταβάλλεται σε ειδος, όπως προσπαθούν να το «περάσουν» μερικοί εργοδότες τα τελευταία χρόνια.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο είναι από 1ης Μαίουέως 31ης Δεκεμβρίου.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν διαρκή σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους (χωρίς διακοπή) από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους όμως εν τω μεταξύ απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την δουλειά τους, το δώρο θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα

*για κάθε 19 ημέρες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοδότη, παιρνουν ως δώρο Χριστουγέννων  τα 2/25 του μηνιαίου μισθού που ελάμβαναν όσο εργάζονταν ή 2 μεροκάματα αν εργάζονταν με ημερομίσθιο

Οι μισθωτοί που εργάσθηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων, δικαιούνται αναλογικά ένα ποσοστό του «κανονικού» δώρου.

Το δώρο υπολογιζεται με βάση τον τελευταίο μισθό του εργαζομένου και αν η εργασιακή σχέση συνεχίζεται, τότε ως βάση λαμβάνεται ο μισθός που είχαν στις αρχές Δεκεμβρίου

Με την online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται (http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here