Πώς το 3ο μνημόνιο καθιερώνει τις συντάξεις των 154 ευρώ-Τι λέει ο Αλ. Μητρόπουλος

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI (ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Οι συντάξεις των 154 ευρώ καθιερώνονται με την υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων για το Ασφαλιστικό τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 48 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να πάρει η χώρα τη… «δόση» της από τους εταίρους – δανειστές. Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και γνωστό εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, με βάση τα προαπαιτούμενα απαιτείται η αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015 της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές, η αυστηροποίηση των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης -και- για τους δημόσιους υπαλλήλους, το δραστικό «κούρεμα» των βασικών συντάξεων και η κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος τέθηκε εκτός λίστας κατά την προεκλογική περίοδο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση του προέδρου της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) αναφέρει ότι το 3ο μνημόνιο (ν. 4336/2015) θα προκαλέσει «κοινωνικό ολοκαύτωμα»). Στον κατάλογο των 48 προαπαιτουμένων τα οποία πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές, περιλαμβάνονται μέτρα – «φωτιά», τα οποία ο καθηγητής παρουσιάζει στη συνέχεια αναλυτικά:

Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από 1-1-2015.

Ειδικότερα στο προαπαιτούμενο 25 ορίζεται: «Υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των Ταμείων Επικουρικών Συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα Επικουρικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ίδιες εισφορές από 1-1-2015». Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων εντός του 2015 καθώς και όλα τα επόμενα χρόνια.

Περαιτέρω αυστηροποίηση των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο αναδρομικά από 1-1-2015.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του νόμου που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (ν. 4336/2015) με επέκτασή του και στο Δημόσιο. Ουσιαστικά θα προβλέπεται η ισχύς του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από 1.1.2015 (υπήρχε πρόβλεψη για εφαρμογή από 1/9/2015), καθώς και για διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων από την ψήφιση του νόμου (14-8-2015) και όχι από την υπογραφή της Σύμβασης (19-8-2015). Παράλληλα, θα ρυθμιστούν ζητήματα που συνδέονται με την συνταξιοδότηση των ΔΥ σε σχέση με τα όρια ηλικίας και την ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

Μείωση της βασικής σύνταξης μέχρι και τα 154 ευρώ σε όσους και όσες βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη και με 15 χρόνια ασφάλισης

Η ρύθμιση αφορά την έκδοση των δεκάδων εγκυκλίων που απαιτούνται για εφαρμογή του ν. 3863/2010.Ήδη από τις αρχές του έτους, όπως είχαμε ενημερώσει, εκδίδονται μόνο προσωρινές αποφάσεις σύνταξης, ενώ οι οριστικές βγαίνουν με επιφύλαξη για τον νέο τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διατυπωθεί.

Παράλληλα, οι τεχνοκράτες σπεύδουν να ρυθμίσουν ότι όσοι βγαίνουν στην σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη να παίρνουν μόνο τμήμα της βασικής σύνταξης (Χ/40) και όχι ολόκληρα τα 360 ευρώ που προβλέπει ο νόμος. Έτσι άνδρας με αποδοχές 600 ευρώ θα βγαίνει στη σύνταξη στα 62 λαμβάνοντας 154 ευρώ για τη βασική σύνταξη και 130 ευρώ περίπου για το κομμάτι της αναλογικής με συνολικό ποσό τα 284 ευρώ μικτά.

Πληρωμή εισφορών για 40 χρόνια, ακόμη και για όσους/οσες βγαίνουν στη σύνταξη με 35, 36, 37 έτη ασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο 2015 – 2021

Πρόκειται για προαπαιτούμενο που «μπαίνει από το παράθυρο» και πλήττει τους ασφαλισμένους με απλώς κατοχυρωμένα δικαιώματα που, εκτός από την αύξηση του ορίου ηλικίας, θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για επιπλέον έτη (από 1 έως 5 έτη, πιθανότατα επί πληρωμή). 

Κατάργηση αρκετών ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη (4331/2015) με προτεραιότητα την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ειδικότερα δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση των παρακάτω ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη που είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση:

-Άρθρο 21: Ασφάλιση δημοσιογράφων γραφείων τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

-Άρθρο 24: Θέματα ασφάλισης του πρώην Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ. Μητέρες ανηλικων στον ΗΣΑΠ.

-Άρθρο 28: Παράταση προθεσμιών του ν. 4281/2014. Ένταξη στο ΕΤΕΑ κυρίως των επικουρικών αστυνομικών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.

-Άρθρο 31: Χορήγηση και επαναχορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Οι δανειστές επιμένουν στην επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση δηλ ουσιαστικά στη κατάργηση του μέτρου.

-Άρθρο 37: Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

-Άρθρο 38: Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

-Άρθρο 39: Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούσαν μεγάλα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ακόμα και 50.000 ευρώ) ενώ υπήρχε σημαντική ανακούφιση στις μηνιαίες εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

-Άρθρο 75: Σε περίπτωση χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα, η χήρα ή το τέκνο χάνουν το δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν).

-Άρθρο 76: Κατάργηση της προστασίας από κατασχέσεις για οφειλές των επιχειρήσεων του άρθρου 1 του ν. 3551/2007 (Α΄ 76) προς το ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here