Πώς θα υποστούν «διπλό κούρεμα» στο τέλος Αυγούστου οι κύριες συντάξεις

 

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα «κοπούν» -για πολλοστή φορά από το 2010 και μετά- οι κύριες συντάξεις, λόγω της αύξησης του ποσοστού παρακράτησης για τις παροχές ασθενείας (από το 4% στο 6% με βάση την τελευταία συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών) δίνει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Το presspublica.gr αναλύει την εγκύκλιο για να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι τι –λιγότερο θα πρέπει να περιμένουν ότι θα λάβουν με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με την εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του ΙΙΑ, μέχρι πρότινος, η εισφορά των συνταξιούχων για την ασφάλιση Υγείας ανερχόταν στο 4% επί της συνολικής συντάξεως. Με τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιουλίου του 2015, το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται σε 6%.

Πώς θα μειωθούν οι συντάξεις

Το σημαντικό σημείο της εγκυκλίου είναι αυτό το οποίο αφορά στον τρόπο και τον χρόνο της επιβολής του αυξημένου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ποσοστού παρακράτησης από τις κύριες συντάξεις για τις εισφορές Υγείας. Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο, «τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015». Αυτό σημαίνει ότι οι κύριες συντάξεις στο τέλος του μήνα θα υποστούν «διπλό μαχαίρι» αφού θα παρακρατηθεί και η επιπλέον εισφορά τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here