Τάγματα εφόδου εν δράσει: Βία και τρόμος σε λεωφορεία

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

 

Όταν νεοναζί πραγματοποιούσαν καταδρομικές επιθέσεις, ξημερώματα, σε αφετηρίες λεωφορείων.

Μαρτυρίες που σοκάρουν: «Ζήσαμε τον απόλυτο τρόμο. Πιστέψτε με. Δεν είχα ξαναδεί να ανοίγουν το κεφάλι σε άνθρωπο. Κτήνη».

«Αρχές Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, ξημερώματα ήταν, λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο των λεωφορείων στους Θρακομακεδόνες. Μέσα ήμασταν πάνω από 30 άτομα νομίζω. Ολοι με τα μάτια ακόμη κλειστά περιμέναμε να ανάψει η μηχανή για να πάμε στις δουλειές μας. Και ξαφνικά ακούσαμε δυνατές φωνές… “Εξω, έξω. Ολοι όσοι είναι Ελληνες έξω”. Και χτυπήματα. Εκκωφαντικά. Δυνατά. Με λοστούς και ρόπαλα πάνω σε οτιδήποτε μεταλλικό. Βγήκαμε έξω όλοι. Μας τσέκαραν 4 – 5 τύποι με κουκούλες και μαύρες μπλούζες. Εμένα, επειδή είμαι αρκετά μελαχρινή, με σταμάτησε ένας από αυτούς. “Που πας;” μου φώναξε. Ελληνίδα είμαι, του απάντησα. Εκείνος συνέχισε να με κρατά με δύναμη από το χέρι μέχρι που άρχισα να φωνάζω, να κλαίω. Του έδειξα την ταυτότητα μου τρέμοντας. Τελικά με άφησε. Ενας Ελληνας αντέδρασε και έμεινε μέσα στο λεωφορείο μαζί με 4 αλλοδαπούς. Πακιστανοί πρέπει να ήταν… Δεν μπορώ να συνεχίσω… Ζήσαμε τον απόλυτο τρόμο. Πιστέψτε με. Δεν είχα ξαναδεί να ανοίγουν το κεφάλι σε άνθρωπο. Κτήνη».

XRYSH_AYGH

Η περιγραφή αυτή αποτελεί μια από τις μαρτυρίες που ήρθαν στη δημοσιότητα προς τα μέσα του 2013, όταν πλέον οι πρακτικές των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και των οπαδών – μιμητών της ήταν γνωστές στην κοινή γνώμη, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα της… επέμβασης στο πανηγύρι της Ραφήνας, τον Αύγουστο του 2012. Ομάδες νοσταλγών του ναζισμού, πριν ακόμη η Αμφιάλη «βαφτεί» με το αίμα του Παύλου Φύσσα, υπό την ανοχή -σε πολλές περιπτώσεις- των αρμόδιων αρχών την εποχή εκείνη, προέβαιναν ξημερώματα σε «καταδρομικές» επιθέσεις σε βάρος κυρίως αλλοδαπών, στις αφετηρίες των λεωφορείων σπέρνοντας τον απόλυτο τρόπο.

Οι δηλώσεις της 28χρονης, η οποία για λόγους ασφαλείας είχε διατηρήσει την ανωνυμία της, είχαν δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2013 στον ενημερωτικό ιστότοπο nez.gr. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, στην αφετηρία των λεωφορείων, στους Θρακομακεδόνες.

Όπως είχε αποδειχθεί, ανάλογες «καταδρομικές» επιδρομές σε αφετηρίες λεωφορείων, ξημερώματα, από οπαδούς των χρυσαυγίτικων φρονημάτων, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι πραγματοποιούνταν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Στο «στόχαστρο» των «επιδρομέων» έμπαιναν κυρίως μετανάστες. Τη βία των μαυροφορεμένων ένιωθαν και όσοι Ελληνες αντιδρούσαν.

Τις καταδρομικές επιθέσεις σε αφετηρίες λεωφορείων, και όχι μόνο, είχε επιβεβαιώσει την εποχή εκείνη ο επιμελητής της νευροχειρουργικής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας Παπαγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι αναφέροντας ότι από το 2010 και μετά στο νοσοκομείο έφταναν εκατοντάδες περιστατικά άγρια χτυπημένων ανθρώπων από οπαδούς χρυσαυγιτών.

«Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

«Είναι η χειρότερη εικόνα που έχω δει ποτέ. Δεν θα σβήσει ποτέ από το νου μου η εικόνα με τα κεφάλια ανοιγμένα από λοστούς και ρόπαλα των 4 μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στο λεωφορείο και του ανθρώπου, περίπου 45 ετών πρέπει να ήταν, που τον έσπασαν στο ξύλο επειδή δεν βγήκε από το λεωφορείο και αντέδρασε σε όσα ετοιμάζονταν να κάνουν οι μαυροντυμένοι», είχε αναφέρει η 28χρονη που είχε καταθέσει τη δική της μαρτυρία από την καταδρομική επίθεση στην αφετηρία των λεωφορείων στους Θρακομακεδόνες. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τόσο μίσος… Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί άνθρωπος» είχε τονίσει χαρακτηριστικά, αλλά τόσο η δική της όσο και σωρεία άλλων μαρτυριών την εποχή εκείνη δεν είχαν εισακουστεί από την Πολιτεία.

 

Νάσος Χατζητσάκος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here