Πως να απομακρύνετε οριστικά τις ψείρες από το κεφαλάκι του παιδιού

Οι φθείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι ψείρες (head lice) γεννούν αυγά που ονάζονται κόνιδες (nits).

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου.

Οι ψείρες είναι πιο συχνά σε μικρά παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία ή στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά παίζουν μαζί στενά και μπορούν να μοιράζονται βούρτσες, καπέλα, μαλλιά κλιπ, και άλλα. Οι ενήλικες που ζουν με τα παιδιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φθείρες.

Εκτός από τα διάφορα σαμπουάν που σκοτώνουν τις ψείρες ( όχι τις κόνιδες) υπάρχουν και  φυσικά προιόντα που είναι κατασκευασμένα από εκχυλίσματα φυτών. Κανένα όμως δεν είναι αποτελεσματικό αφού δεν αντιμετωπίζουν τις κόνιδες που πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

Ο ιδανικός τρόπος να τις απομακρύνετε είναι το χτένισμα με το πολύ ψιλό χτενάκι στα βρεγμένα μαλλιά. Υπάρχουν ειδικά χτενάκια στα φαρμακεία. Επαναλάβετε κάθε βράδυ ώστε οι κόνιδες που γεννιούνται να μην πολλαπλασιάζονται. Σε  6 -7 ημέρες θα έχετε απαλλαγεί οριστικά.

Καλό είναι σε κάθε λούσιμο να ξεπλένετε τα μαλλιά των παιδιών με ξύδι . Η μυρωδιά του απομακρύνει τις ψείρες.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το μόνιμο πρόβλημα. Απο τη μια με προβληματιζει η δραστικοτητα των φυτικων προιοντων, απο την αλλη δεν γινεται να βαζουμε και συνεχεια χημικα στο κεφαλι του παιδιου. Εχετε καποιο προιον να μου προτεινετε? Ποια ειναι η γνωμη σας για τα προληπτικα σαμπουαν(https://www.qpharmacy.gr/mama-kai-paidi/antiftheirika/spray-prolipsis/frezyderm-frezyderm-lice-rep-lotion-150-ml_73372/)?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here