Πώς η στρατηγική προσωπικής διάσωσης του Α. Σαμαρά υπονομεύει τη χώρα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

To τελευταίο του χαρτί παίζει ο Α. Σαμαράς, στη προσπάθεια του να παραμείνει στο πολιτικό παιγνίδι και να διατηρήσει τη θέση του στη Ν.Δ.  Η καθαρή ήττα του στις εκλογές έχει φέρει τον πρωθυπουργό σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ουσιαστικά του έχει περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού πολιτικού ρόλου, τόσο στο εσωκομματικό επίπεδο όσο και στη δημόσια πολιτική ζωή.

Γι αυτό και ο κ. Σαμαράς είχε εκπονήσει, πολύ πριν τις εκλογές, μια επικίνδυνη και ταυτόχρονα εξωθεσμική στρατηγική προσωπικής του διάσωσης αδιαφορώντας για τη χώρα και τη διαπραγμάτευση. Η στρατηγική αυτή είχε τον κωδικό της «αριστερής παρένθεσης», της γρήγορης δηλαδή πτώσης της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να διεκδικήσει  ξανά ο ίδιος, ως βέβαιη και αναγκαία,  την σύντομη «επαναφορά» του στην εξουσία. Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε  να κατευνάσει, όχι πάντα με επιτυχία, και την εντεινόμενη τελευταία, εσωκομματική αμφισβήτηση του.

rsz_82156

 

Κεντρικό άξονα αυτής της στρατηγικής του Α. Σαμαρά, αποτελεί η συνέχιση της καταστροφολογικής προεκλογικής τακτικής της ΝΔ, η οποία αποδείχθηκε τελικά προφητική όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τον ίδιο και την παράταξή του.

Μετεκλογική συνέχεια της ίδιας τακτικής είναι η με κάθε τρόπο αντιπαράθεση του με την κυβερνητική πολιτική, η οποία φτάνει συχνά μέχρι του σημείου της ανοικτής σύγκρουσης και πολεμικής.

H προσωπική αυτή στρατηγική διάσωσης Σαμαρά, βρίσκει συμμάχους σ΄ένα μεγάλο δίκτυο διαπλεκόμενων συμφερόντων, εγχώριων και ευρωπαικών. Τα ελληνικά ΜΜΕ που ελέγχονται στη πλειοψηφία τους από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που κέρδισαν πολλά στα χρόνια της διαπλεκόμενης ισχύος τους, συμμετέχουν ενεργά σ΄αυτή την επιχείρηση αποδόμησης της κυβερνητικής προσπάθειας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο φωνές κινδυνολογικές και εχθρικές προς την Ελλάδα. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη διαπλοκή και τα ισχυρά ΜΜΕ είναι άλλωστε στη κορυφή της ατζέντας της  κυβέρνησης. Το άνοιγμα της ΕΡΤ, η επιβολή των φόρων στα ιδιωτικά κανάλια, που κανείς δεν φρόντισε να εισπράξει, η αναδιάταξη του σκηνικού στη ψηφιακή τηλεόραση, δίνει το τόνο της αντιπαράθεσης.

Η αντιφατική αντιπολίτευση

Ο πρώην πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλλήκαρά του(Γεωργιάδης, Βορίδης και σία) αμφισβητούν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Αλλοτε επισείοντας τον κίνδυνο Grexit και χρεοκοπίας και άλλοτε καταγγέλλοντας την σύναψη ενός νέου, επαχθέστερου μνημονίου, παίζουν με άνεση σε όλα τα ταμπλό.

Από την όλη μετεκλογική πορεία της Ν.Δ του Α. Σαμαρά, είναι σαφές, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της θέση απέναντι στο μείζον για τη χώρα αυτό πρόβλημα, αλλά αντίθετα επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την ανατροπή της κυβέρνησης και κατ’ ακολουθία, την προσωπική επιτυχία του αρχηγού της!

Ωστόσο όλοι διαπιστώνουν πλέον, ότι όσο απομακρύνεται η περίπτωση αποτυχίας και ρήξης με τους εταίρους(στην οποία έχει επενδύσει πρωτίστως ο κ. Σαμαράς), τόσο απομακρύνεται και η πιθανότητα να παραμείνει  την ηγεσία της Ν.Δ, ο πρώην πρωθυπουργός.

Το σενάριο της «εθνικής συνεννόησης»

Γι αυτό, συμπληρωματικά με τον αρχικό σχεδιασμό της «αριστερής παρένθεσης», ο κ. Σαμαράς καλλιεργεί τελευταία το σενάριο της μεγάλης συμμαχίας-συναίνεσης των ευρωπαικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στην οποία προφανώς διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι αυτό που αποκαλεί «εθνική συνεννόηση», παραπέμποντας σε λογικές διακυβέρνησης τύπου Παπαδήμου.

Την τακτική αυτή ακολούθησε και στη πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, όπου άφησε κατά μέρος τις καταστροφολογικές κορόνες(πώς να συνεχίσει όταν οι προτάσεις των δανειστών τον αφήνουν και πάλι έκθετο;) και εμφανίσθηκε υπέρμαχος της «εθνικής συνεννόησης» και εγγυητής της ευρωπαικής πορείας της χώρας!

Η συμμαχία αυτή που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς, στηρίζονται  σε σενάρια τύπου «Παπαδήμου», στη θεωρητική περίπτωση που είτε δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, είτε η κυβέρνηση απολέσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με αφορμή βέβαια την νέα συμφωνία.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του Α. Σαμαρά ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη εφεδρεία του τόπου τον Αντώνη Σαμαρά», για τον οποίο είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει ενεργός, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος αρχηγός που έχασε εκλογές με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό με το οποίο τις κέρδισε.

Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνεδρίου καθώς, όπως είπε, το κόμμα θα μπει σε εσωστρέφεια, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε ο ίδιος σε πράξη εσωστρέφειας, ασκώντας κριτική στη Ντόρα Μπακογιάννη για τη δήλωσή της περί έλεγχου στην κίνηση κεφαλαίων.

Η διάσωση Σαμαρα ασύμβατη με την διάσωση της χω’ρας

Γίνεται έτσι ξεκάθαρο ότι η πολιτική «διάσωση» του κ. Σαμαρά  είναι πλέον ασύμβατη τόσο με τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας όσο και με την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Εξωθεσμικού τύπου παρεμβάσεις για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης, με την επίκληση δήθεν υπέρτερων αγαθών, είχαν γίνει και τον Νοέμβριο του 2011, τότε που η νόμιμη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αναγκάσθηκε να δεχθεί υπό τις αφόρητες πιέσεις της εγχώριας διαπλοκής και των συμμάχων της στο εξωτερικό, την λύση της δήθεν υπερκομματικής, εθνικής κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε θεσμική εκτροπή.

Η προσωπική αυτή στρατηγική του Α. Σαμαρά, βρίσκει αντίθετα πολλά στελέχη της, τα οποία κυρίως για δικούς τους προσωπικούς λόγους ο καθένας, έχουν ξεκινήσει, δειλά, να θέτουν θέμα ηγεσίας. Ο Ν. Δένδιας θεωρεί ότι υπάρχει θέμα πολιτικής ταυτότητας και στρατηγικής, ο Κ. Μητσοτάκη ζητά ανοικτό συνέδριο ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη επικαλείται τους «καραμανλικούς»(!!!) για να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία Σαμαρά!

Όπως και να έχει, ακόμη κι αν κερδίσει χρόνο ο κ. Σαμαράς, αυτός θα είναι προσωρινός. Σε κάθε περίπτωση.

Αυτό που απεύχεται πρωτίστως ο αρχηγός της ΝΔ είναι βέβαια οι νέες εκλογές. Γιατί γνωρίζει καλύτερα απ΄όλους πως δεν μπορεί να διαχειρισθεί μια δεύτερη απανωτή ήττα του κόμματος. Οι εκλογές θα σημαίνουν την ημερομηνία λήξης του στη πολιτική γι αυτό και επιχειρεί να τις αποτρέψει, πάση θυσία.

Εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία και ξεπερασθούν τα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας, τα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης ή κυβέρνησης ευρύτερης πλειοψηφίας, θα μπουν οριστικά στο συρτάρι της ιστορίας. Και μαζί τους, πιθανότατα και οι προσωπικές επιδιώξεις του κ. Σαμαρά.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here