Πώς η CIA κατάφερε να «φέρει» την πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν

Οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν την Πέμπτη νοσηλεύτρια που συμμετείχε σε εκστρατεία εμβολιασμού για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν. Είναι ο τέταρτος φόνος στην εκστρατεία αυτή και οφείλεται στο ότι οι Πακιστανοί θεωρούν το εμβόλιο «δούρειο ίππο» για να στειρωθούν οι μουσουλμάνοι.

Όσο παράλογοι και αν φαίνονται οι φόβοι τους, εδράζονται σε ένα πραγματικό γεγονός, και συγκεκριμένα στην χρήση εκ μέρους της CIA γιατρών και νοσηλευτών που εμβολίαζαν παιδιά για πολυομελιτιδα. Συγκεκριμένα, η CIA έπαιρνε τις βελόνες που χρησιμοποιούσαν για εμβολιασμούς οι γιατροί και νοσοκόμοι στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και αναζητούσε DNA συγγενές με του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ώστε να εντοπίσει τα παιδιά του και τον ίδιο. Αυτό το γεγονός τροφοδότησε την καχυποψία Αφγανών και Πακιστανών προς το υγειονομικό προσωπικό και προς όλες τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Ιερωμένοι και εξτρεμιστές υποστηρίζουν ότι και σήμερα το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας είναι στο πλαίσιο ξένης συνωμοσίας για να στειρωθούν οι μουσουλμάνοι ή ότι οι εργαζόμενοι στην εκστρατεία εμβολιασμού είναι κατάσκοποι δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Τη Μεγάλη Δευτέρα διαδόθηκε σε τεμένη στην Πεσαβάρ πως το εμβόλιο έχει προκαλέσει νόσο σε κάποια παιδιά, με αποτέλεσμα χιλιάδες γονείς να τρέχουν πανικόβλητοι με τα παιδιά τους για εξετάσεις στα νοσοκομεία της περιοχής. Συνολικά 25.000 παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν εναντίον ομάδας που έκανε εμβολιασμούς στην περιοχή Σαμάν,στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, και σκοτώθηκε μια 20χρονη νοσοκόμα ενώ άλλη μια τραυματίσθηκε σοβαρά.

Δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν μέλη των υγειονομικών ομάδων σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικα επεισόδια πριν από 3 ημέρες στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν. Άλλο στέλεχος του υγειονομικού προσωπικού που έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία, στη Λαχόρη, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πολιομυελίτιδα έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από τη συστηματική εκστρατεία εμβολιασμού των τελευταίων χρόνων, με μόλις 22 κρούσματα να καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο το 2017, από 350.000 και πλέον το 1988.

Το Πακιστάν είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες, μαζί με το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα χαρακτηρίζεται ενδημική. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο. Στη χώρα καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα φέτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here