«Πως μπορεί κανείς να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;»

«Οι πολιτικοί σαφώς δεν έχουν ιδέα ποια είναι η πραγματικότητα στο έδαφος. Αν είχαν, δε θα έκαναν τέτοιες δηλώσεις, διότι πραγματικά δε θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Σε νεότερη ανταπόκριση του Guardian από την Αθήνα , με τίτλο «Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ», η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας μιλά με πολίτες και αρχίζει την ανταπόκρισή της με μία νεαρή εθελόντρια σε οργάνωση αρωγής η οποία σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού ότι «τα χειρότερα έχουν σαφώς περάσει» λέει: «Πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και παράλληλα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;»

Η ίδια προσθέτει ότι υπάρχουν απελπισμένες οικογένειες και ότι μπορεί η χώρα να γλίτωσε τη χρεοκοπία και να δοκιμάζει τα νερά των αγορών, αλλά αναρωτιέται τι αξία έχουν όλα αυτά εάν οι πολίτες έχουν μείνει χρεοκοπημένοι στην πορεία.

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος συνομιλεί επίσης με μία συνταξιούχο κομμώτρια που αναφέρεται στις μειώσεις της δικής της σύνταξης και του συζύγου της. Όπως προσθέτει η ίδια, πλέον θεωρεί ότι δεν υπάγεται στη μεσαία τάξη: «Η μεσαία τάξη έχει κάποιες ανέσεις. Έχουμε γίνει φτωχότεροι και έχουμε ενήλικα παιδιά που δεν μπορούν να βρουν εργασία, που δε θέλουν να πάνε στο εξωτερικό και που εξαρτώνται από εμάς. Αυτό είναι το χειρότερο. Μία ολόκληρη γενιά που έχει γνωρίσει μόνο κρίση, που ίσως ποτέ δεν καταφέρει να βρει δουλειά ή να κάνει οικογένεια ή να έχει μέλλον».

Η εφημερίδα παραθέτει στη συνέχεια στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις σύμφωνα με τα οποία το 15% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.647.703 πολίτες είχαν το 2015 εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,2%.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αν και τα χειρότερα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν περάσει, λίγοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα γλιτώσει μία τέταρτη διάσωση, ακόμα και αν να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές.

Η συνταξιούχος με την οποία συνομιλεί η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να δουν κανένα φως στην άκρη κανενός τούνελ – δε θα πιστέψουν τίποτα αυτή τη στιγμή μέχρι να το δουν στην πραγματικότητα με τα ίδια τους τα μάτια».

Όπως αναφέρει επίσης ο Guardian, η απαισιοδοξία από τη φτωχοποίηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει και σε διάφορες μορφές αλληλεγγύης. Δίνεται το παράδειγμα οργάνωσης που παρέχει συσσίτια, η οποία εξυπηρετεί πολλούς «αόρατους φτωχούς», δηλαδή ανθρώπους που έχουν μια δική τους στέγη αλλά δεν έχουν επαρκές εισόδημα για να επιβιώνουν χωρίς βοήθεια. Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, δηλώνουν οι υπεύθυνοι.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι από το 2011, όταν και συστήθηκε, η οργάνωση ‘Μπορούμε’ έχει δωρίσει πάνω από 14 εκατομμύρια μερίδες φαγητού.

Η νεαρή εθελόντρια με την οποία άρχισε το δημοσίευμα δηλώνει ότι για τους πλέον φτωχότερους η νυν κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα όπως χορήγηση κουπονιών φαγητού, επιδοτήσεις για ενοικίαση κατοικίας, δωρεάν σχολικά γεύματα και ιατρική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους. Ωστόσο, προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και αυτό είναι επικίνδυνο: «Η επόμενη επιλογή θα μπορούσε να είναι η άκρα δεξιά», προειδοποιεί η νεαρή Ελληνίδα, με τον Guardian να σχολιάζει ότι μέσα από την αβεβαιότητα, την οργή και την απογοήτευση κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να αναδυθεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here