Πόρισμα υποκλοπών: Το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή, ο ρόλος των ΗΠΑ, ο Ρόντος και η «ασημένια δραχμή»

Tης ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για  σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή στο πλαίσιο κεντρικών συντονισμένων ενεργειών με εμπλοκή και των ΗΠΑ, προκειμένου να εξαναγκαστεί η τότε κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική στην  εξωτερική πολιτική  και να διακόψει την πολιτική και οικονομική προσέγγισή της με τη Ρωσία περιλαμβάνει το πόρισμα –φωτιά του επίκουρου ανακριτή κατά της διαφθοράς Δημήτρη Φούκα.

Το πόρισμα είναι προιόν πολυετούς έρευνας με επίκεντρο το σκάνδαλο  των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας προοιωνίζεται έντονους κραδασμούς στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο καθώς  φέρνει στο φώς :

Ολο το σκοτεινό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές μυστικές υπηρεσίες, εγχώριους και ξένους πράκτορες που απεργάζονταν σχέδια ανωμαλίας ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων της κυβέρνησης .

Τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή  από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 από τον αμερικανό πράκτορα William B, ο οποίος εξαφανίστηκε από την Ελλάδα μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

ÅÐÉÈÅÓÇ ÌÅ ÑÏÕÊÅÔÁ ÓÔÇÍ ÁÌÅÑÉÊÁÍÉÊÇ ÐÑÅÓÂÅÉÁ-ÅÐÏÌÅÍÇ ÇÌÅÑÁ

Σχέδιο με την κωδική ονομασία  «Ασημένια δραχμή» που επεξεργάζονταν το 2012 ο Αλεξ Ρόντος,  ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και  άλλοτε εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, σε συνεργασία με τον Μεξικανό  επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου.

Αμερικανική παρέμβαση τον Μάρτιο του 2014 για να σταματήσει η δικαστική έρευνα με το επιχείρημα ότι « εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.»

Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των «αρρωστημένων», όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών. Πρόκειται για τις συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South stream, που, όπως αποδεικνύεται, αποτέλεσαν κόκκινο πανί για τους Αμερικανούς.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13».

Ηδη, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά αγνώστων για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Μεταξύ των ενεργειών ήταν και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή:

Πόρισμα Φούκα και WikiLeaks

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα  «σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.»

Με βάση τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι».

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στο πόρισμα για τις αντιδράσεις του αμερικανικού παράγοντα:  «Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.»

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ασημένια δραχμή»

Ο Αλεξ Ρόντος με τον Γ. Παπανδρέου το 2004
Ο Αλεξ Ρόντος με τον Γ. Παπανδρέου το 2004

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Αλ.Ρόντου προέκυψε συνεργασία του με τον Μεξικανό επιχειρηματία Price προκειμένου να προετοιμαστεί σχέδιο για επαναφορά στη δραχμή. Σκοπός της έλευσης του Price στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκλήθηκε ασημένια δραχμή. Προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένης σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής», δηλαδή ο Price.»

Σύμφωνα με τον ανακριτή πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται. Ωστόσο  έγινε έρευνα στο σπίτι του στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.

Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι » θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.»

Ο αμερικανός πράκτορας William B, δράστης του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών

Σύμφωνα με το πόρισμα, στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο  William B αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης  και άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

              «Σταματήστε την έρευνα»

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία, προκειμένου να ζητήσει συνάντηση με τον ανακριτή.

Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους.»

Διαρροή εγγράφων από την ΕΥΠ στον Μιχ.Καρχιμάκη

Σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here