Πορεία προς τον Βορρά για τους 2.500 Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν Πειραιά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι 2.500 Σύροι πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί  στον Πειραιά με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος», αποχωρούν μαζικά αποχωρούν με κατεύθυνση τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρόσφυγες αποχωρούν  χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και οι πιο εύποροι ταξί, προς τον Βορρά και με απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια για να φτάσουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε στο πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή και να συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονικά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.

ΥΠΕΣ: 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών σε πέντε μέρες

Εν τω μεταξύ,  σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε πέντε ημέρες «και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη έχει ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια».

«Εστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ. Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Εχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here