Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου: «Άρθουρ Έβανς, ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Στο ξημέρωμα του 20ού αιώνα ο Άγγλος αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς έφερε στο φως το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε ως αληθινή την καταγραφή του Ομήρου, που μέχρι τότε θεωρούνταν μύθος. Στη σημερινή Αθήνα ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης ξεναγεί μια παρέα συνομηλικών του Γάλλων στο Σούνιο. Η επίσκεψη γίνεται η αφορμή να ενδιαφερθεί για την τραγική ιστορία του Αιγέα, και το ενδιαφέρον του να φτάσει μέχρι την Κνωσό και την ανακάλυψή της.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στα χρόνια του Άρθουρ Έβανς και ζωντανεύει την εποχή και τη δράση του. Παρακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία του, την επιμονή και τις επίπονες προσπάθειές του, μέχρι να πετύχει το στόχο του, ένα όνειρο ζωής.

Η βραβευμένη συγγραφέας Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου ζωντανεύει την ιστορία και τη συναρπαστική ανακάλυψη του Άρθουρ Έβανς, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία και στο βιβλίο Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία.

-Πώς προέκυψε το νέο σας βιβλίο για τον Άρθουρ Έβανς που ανακάλυψε την Κνωσό, εκδόσεις Κέδρος;

Θα ξεκινήσω λίγο πριν στον χρόνο όταν έγραφα για τον άλλο σπουδαίο αρχαιολόγο, τον ελληνολάτρη Ερρίκο Σλήμαν – τον μπακαλόγατο που ανακάλυψε την Τροία – για να επιβεβαιωθεί η άποψή μου ότι μερικά τυχαία γεγονότα παίζουν καθοριστικό ρόλο για να γίνουν ορισμένα πράγματα. Και εξηγώ: Περπατούσα τότε με την εγγονή μου στην οδό Πανεπιστημίου όταν η μικρή κοντοστάθηκε απορημένη διαβάζοντας την πινακίδα στο κτήριο απέναντι από του Ζόναρ’ς, το παλατάκι, που έγραφε «Ιλίου Μέλαθρον». Θεώρησε λάθος να γράφεται το Ιλίου με γιώτα ενώ εκείνη ήξερε από το σχολείο ότι ο Ήλιος γράφεται με ήτα. Της εξήγησα ότι όταν λέμε Ίλιον εννοούμε την Τροία. Το περιστατικό αυτό με οδήγησε να γράψω το βιβλίο μου για τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν.Στην εξέλιξη επειδή πάντοτε με συγκινεί η ζωή και το έργο ξεχωριστών ανθρώπων που αφήνουν το αποτύπωμά τους στην τέχνη και τον πολιτισμό στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο, σκέφθηκα να ασχοληθώ και να ψάξω για μία ακόμη ιστορική ανακάλυψη. Έτσι οδηγήθηκα και έγραψα το δεύτερο βιβλίο της σειράς για τον Άρθουρ Έβανς – τον «μάγο της Κνωσού».

-Μυθιστορηματική βιογραφία;

Ναι, και βέβαια πρόκειται για μυθιστορηματική βιογραφία ενός ιστορικού προσώπου όπως ο Άρθουρ Έβανς. Αποτελεί μία σπίθα για παρώθηση των νέων για περαιτέρω γνώσεις στο διαδίκτυο.

-Απευθύνεται σε παιδιά που ταξιδεύουν στα χρόνια του Μεγάλου αρχαιολόγου;

Απευθύνεται σε παιδιά που τους αρέσει γενικά το διάβασμα και όχι μόνο γιατί έχω διαπιστώσει ότι πρώτα το διαβάζουν οι γονείς. Όταν ρώτησα κάποιο παιδί αν του άρεσε το βιβλίο μου μου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει ακόμη γιατί τώρα το διαβάζει η μαμά του. Και βέβαια κινεί το ενδιαφέρον των νέων για την ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό.

– Όλα ξεκινούν από το Σούνιο και τον Παναγιώτη;

Η εκδρομή στο Σούνιο ήταν μία δική μου επινόηση για την εισαγωγή του βιβλίου για να κινήσω το ενδιαφέρον νέων αναγνωστών με κεντρικό ήρωα ένα νέο παιδί, τον Παναγιώτη, να κάνει την εξιστόρηση σαν παραμύθι αντί για μένα.

-Ιστορία και αρχαίος πολιτισμός;

Αναφέροντας στο βιβλίο μου ένα μέρος της ιστορίας και του Μινωικού πολιτισμού όσο γίνεται πιο πειστικά, επιβεβαιώνεται η ρήση του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών του Ομήρου ότι η Κρήτη υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων και η Κνωσός ήταν η πιο αρχαία πόλη της Ευρώπης, όπως και ο Μινωικός πολιτισμός.

-Τι σας εντυπωσίασε από την ζωή του Άρθουρ Έβανς;

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της προσωπικότητας του Άρθουρ Έβανς ήταν για μένα η επιμονή του και η υπομονή του να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα για την ανακάλυψη του ανάκτορου της Κνωσού, παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε καθώς και το γεγονός ότι δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής του, από τον πατέρα του, περιουσίας για τον σκοπό αυτό. Ακόμη, αξιοσημείωτη ήταν η εμμονή του να κρατά αναλυτικό ημερολόγιο με σκαριφήματα για την πρόοδο των αρχαιολογικών εργασιών καθώς και φωτογραφίες.

 

Η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από τις Κυκλάδες. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα ως διοικητικό στέλεχος. Για έναν και πλέον χρόνο είχε την επιμέλεια ωριαίας εκπομπής λόγου και τέχνης την οποία παρουσίαζε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ψυχολογίας.
Έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς: The Library of Poetry (ΗΠΑ ), Accademia Internazionale di Poesia (Ιταλία), Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Διαλεκτικός Όμιλος Ελλάδος.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος (International Training In Communication – The Power of Communication). Έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος Β’ Κηφισιάς και Αμαρουσίου.

Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και σε λογοτεχνικές ανθολογίες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την ΤροίαΆρθουρ Έβανς, ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό και Ένα κορίτσι εξομολογείται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here