Πόπη Γιαννάκου: ”Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλλας»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Να μυήσει τα παιδιά στις παραδόσεις της ελληνικής οικογένειας επιχειρεί το παραμύθι της Καλλιόπης (Πόπης) Γιαννάκου «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας», το οποίο μέσα από την ιστορίας της γιαγιάς Κανέλας και των δίδυμων εγγονών της περνά μηνύματα για την αγάπη, το σεβασμό αλλά και την ανάγκη να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και να παλεύουμε για να τους πετύχουμε. Επίσης διδάσκει εγκράτεια στις προκλήσεις της ζωής και σεβασμό στους αδυνάτους.Τα δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι χρηστικό. Παρουσιάζονται περίπου 40 συνταγές φαγητών και γλυκών που αρέσουν στα παιδιά. Είναι αναλυτικές συνταγές για το πώς μπορούν μικροί και μεγάλοι, να φτιάξουν τα αγαπημένα τους φαγητά και τα γλυκά που λαχταρούν. Το παιδικό παραμύθι «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και νήσων και η τιμή του είναι 10 ευρώ.

-»Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας», παιδικά βιώματα που αποτυπώθηκαν στο χαρτί;

Πράγματι πρόκειται για παιδικά βιώματα. Έτσι μας μεγάλωσε εμένα και τις αδερφές μου η γιαγιά μας. Μια παραδοσιακή γιαγιά των δεκαετιών ‘60 και  ’70. Μια γιαγιά που δεν μας χαλούσε χατίρι και πολλές φορές δεν δίσταζε να έρθει σε ρήξη ακόμη και με τα παιδιά της, προκειμένου να ικανοποιήσει τις εγγονές της. Ήταν στοργική, αλλά και αυστηρή συνάμα. Μας δίδαξε πολλά πράγματα για τη ζωή. Ήταν εκείνη στην οποία θα προστρέχαμε πρώτα απ’ όλους για ότι μας απασχολούσε.

-Ενα παραδοσιακό εδεσματολόγιο μου μας γυρίζει χρόνια πίσω;

Το αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή ότι χρησιμοποιώ ένα παραδοσιακό εδεσματολόγιο, όπως το αποκαλείτε. Αναφέρομαι στις μαμαδίστικες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Στο έργο, όπως και στο παραμύθι, όλα εξελίσσονται στο βασίλειο της γιαγιάς, που δεν είναι άλλο από την κουζίνα της. Εκεί μας κανακεύει και ταυτόχρονα μας μαγειρεύει.

-Εκτός της αφηγηματικής δράσης προσφέρετε και συνταγές στους μικρούς αναγνώστες…

Στο παραμύθι που είναι εκατό σελίδες, οι μισές είναι η αφήγηση της ιστορίας με τα ποιήματά της και οι άλλες μισές σελίδες έχουν τις πιο αγαπητές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που αρέσουν στα παιδιά. Μη φανταστείτε τίποτα περίπλοκα πράγματα. Απλές συνταγές αλλά μη σας κάνει εντύπωση, τις περισσότερες ένας μεγάλος αριθμός από σύγχρονες μαμάδες, δεν τις γνωρίζει. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να τις εφαρμόσουν μαζί με τα παιδιά τους και να περάσουν κι εκείνες καλά, όπως η γιαγιά Κανέλα με τις εγγονές της. Με λίγα λόγια τους δίνουμε έναν μίνι – παιδικό «Τσελεμεντέ».

-Εσείς ποια συνταγή θυμάστε απο τα παιδικά σας χρόνια;

Όλες τις συνταγές τις ξεχωρίζω, αλλά κυρίως το μοσχομυρωδάτο γαλακτομπούρεκο με τη ζάχαρη και την κανέλα, που το σερβίριζαν ζεστό – ζεστό, στο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι, μετά το φαγητό.

-Είναι το πρώτο σας παραμύθι μετά «Το πρελούδιο της ομορφιάς;»

Nαι, πρόκειται για το πρώτο μου παραμύθι, αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Το παραμύθι είναι ένα άλλο είδος βιβλίου, που σε οδηγεί να μπεις στον υπέροχο κόσμο των παιδιών και να επικοινωνήσεις μαζί τους.

-Σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Δεν θα το πιστέψετε τι διαπιστώνω μέρα με τη μέρα. Ενώ είναι ένα παραμύθι για ηλικίες από 4 ετών και πάνω, εκείνοι που συγκινούνται όταν το διαβάζουν είναι οι μεγάλοι. Τους θυμίζει τη δική τους γιαγιά και τους γυρίζει στα παιδικά τους χρόνια κι εκεί είναι που συγκινούνται.  Άρα δεν έχει ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Να σκεφτείτε πως όσοι ενήλικες είδαν την θεατρική παράσταση «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας», όλοι μα όλοι στο φινάλε του έργου βούρκωσαν από συγκίνηση.

Παρουσιάζεται θεατρικά και στο θέατρο «Αυλαία» του Κώστα Πρέκα;

Στο θέατρο Αυλαία έγινε η γενική πρόβα του έργου. Αμέσως φεύγει για περιοδεία σε δήμους και σχολεία και το Σεπτέμβριο θα εγκατασταθεί μόνιμα στο θέατρο Αυλαία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here