Μίλησα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης μνήμης – τιμής για το Πολυτεχνείο:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξε κορύφωση της πάλης του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας κατά της αμερικανοκίνητης δικτατορίας, που βίασε τη δημοκρατία και κατέρρευσε κάτω από το βάρος της εθνικής προδοσίας στην Κύπρο.

Η εξέγερση, σε πείσμα όσων θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία και να διχάσουν το λαό μας, αποτελεί ένα μήνυμα ενότητας, τόσο αναγκαίας και σήμερα. Και σε αυτή την ενότητα που εκφράστηκε πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με μια συνύπαρξη και κοινή πολιτική στάση από εκπροσώπους πολλών διαφορετικών κομματικών παρατάξεων, καθοριστική υπήρξε η έμπρακτη αντίσταση χιλιάδων πολιτών, ανώνυμων, αγωνιστών της Αριστεράς, που από την πρώτη μέρα της χούντας οδηγήθηκαν αλυσοδεμένοι στα ξερονήσια, τα μπουντρούμια και τα βασανιστήρια.

Αυτή η γενιά, οι ανώνυμοι στρατιώτες του λαού μας, έδωσαν το μήνυμα για αντίσταση στην επόμενη γενιά (…)

Συνηθίζεται να λέμε, ότι το μήνυμα του Νοέμβρη είναι επίκαιρο.

Για άλλους πρόκειται για μονότονη επανάληψη. Για μας, και για τα χιλιάδες παιδιά που σήμερα γιορτάζουν στα σχολεία τους τη γιορτή της νεολαίας και της δημοκρατίας, είναι πηγή κριτικού αναστοχασμού για το μέλλον της κοινωνίας (…)

Σε συνθήκες τριπλής κρίσης -οικονομικής, προσφυγικής και περιβαλλοντικής- το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης για την αλλαγή της ζωής μας, της πολιτικής και της κοινωνίας.

Στη χώρα μας, παρατηρούνται ελπιδοφόρα σκιρτήματα αντίστασης ανάμεσα στους νέους, απέναντι σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του δικαιώματος στη μόρφωση και στην ωμή επιστροφή της κρατικής καταστολής. Ας γνωρίζουν οι κρατούντες ότι πολλές φορές στην ιστορία, η απάντηση των νέων στην αυταρχική υποτροπή υπήρξε παράγων απρόβλεπτων ανατροπών και δημοκρατικών εξελίξεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Πολυτεχνείο ζει. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here