Πολύ συμπάθεια και 700 εκ. ευρώ από Ε.Ε.-Κουβέντα για τον εκβιασμό Ερντογάν με τους πρόσφυγες

Δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στην πράξη μεταφράζονται σε ανακοίνωση ενίσχυσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και αποστολή δυνάμεων του Frontex εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων, κατά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τρίτης, στον Έβρο.

Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αρκέστηκαν σε δηλώσεις αλληλεγγύης και γενικόλογες αναφορές στη σημασία τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία, δίχως να κάνουν καμιά νύξη στον εκβιασμό του Ερντογάν.

Ο δε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας αρκετές εθνικιστικές κορώνες και λεξιλόγιο που σε αρκετές αποστροφές του λόγου του φαίνεται πως επιλέχθηκε για να ικανοποιήσει κυρίως το ακροδεξιό ακροατήριο του κόμματός του, έκανε σχετικές αναφορές στη νεκρή πια συμφωνία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στους μετανάστες – πρόσφυγες. Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη μέχρι τώρα δυστοκία εντός της Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Åðßóêåøç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôá óôñáôéùôéêÜ öõëÜêéá ôùí ÊÞðùí ôïõ ¸âñïõ ôçí Ôñßôç 3 Ìáñôßïõ 2020.
(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

700 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις και τόνισε τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας πως «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες».

«Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε εξάλλου την Ελλάδα «δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς» και αφού επισήμανε πως τα ελληνικά σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των ελληνικών Αρχών.

«Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ’ αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως «όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θ’ απογοητευθούν». «Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις και δράσεις με βάση τις αξίες μας», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο αυτοσκοπό…».

Σαρλ Μισέλ: Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά

«Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασία για το μέλλον της Ε.Ε.» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των συνόρων», επέμεινε και εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως είναι σημαντικό «ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορα μας» αλλά «ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here