Η Πολωνία επιμένει αντιευρωπαϊκά στο προσφυγικό-Μιλά για εκβιασμό της ΕΕ

Εκβιασμό της ΕΕ χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο την απόφαση για ποσόστωση στην μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία και δήλωσε ότι τον απορρίπτει!

«Δεν θα μπορούσαμε να υποκύψουμε στον εκβιασμό να μας κόψουν ένα μέρος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για να μας τιμωρήσουν επειδή δεν δεχόμαστε την επανεγκατάσταση μεταναστών από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Σίντλο σε συνέντευή της στο δεξιό περιοδικό Sieci, απόσπασμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ιστότοπο wPolityce.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου πως οι Βρυξέλλες έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση των διαδικασιών παραβίασης που είχαν τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο εναντίον της Πράγας, της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας για την άρνησή τους να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις τους στην υποδοχή των προσφύγων.

Στις τρεις χώρες μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα, κάτι που σύμφωνα με τη Βαρσοβία σημαίνει μείωση των εισπράξεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Τα ευρωπαϊκά ταμεία και η πολιτική σύγκλισης είναι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η ελευθερία της κυκλοφορίας των αγαθών και των υπηρεσιών. Έχουμε δικαίωμα σ’ αυτά… Επιμένουμε συνεπώς να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές συνθήκες και απορρίπτουμε τις υπαγορεύσεις της πιο μεγάλης χώρας» στο ζήτημα των ποσοστώσεων, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις της Μπεάτα Σίντλο γίνονται τρεις ημέρες πριν το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφανθεί σχετικά με τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του σχεδίου «επανεγκαταστάσεων» που εκπονήθηκε το 2015 για να ανακουφισθεί η μεγάλη μεταναστευτική πίεση που δέχονταν η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι προσφυγές αναμένεται ότι θα απορριφθούν.

Η πρωθυπουργός, μέλος του συντηρητικού και εθνικιστικού κόμματος PiS, απέρριψε εξάλλου και πάλι τις κατηγορίες του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τον οποίο η Βαροσβία «πηγαίνει αντίθετα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα» σε πολλά θέματα.

Πρόκειται για κατηγορίες «ψευδείς, μια φρικτή χειραγώγηση», είπε η Σίντλο προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε μέσα στην ΕΕ, επιμένουμε σ’ αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here