«Πόλεμος ανακοινώσεων» και παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων με αφορμή τις ρυθμίσεις του υπ. Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων φαίνονται να παίζονται με αφορμή τη σημερινή κατάθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για διάφορα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως η επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), καταγγέλει ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου η οποία δημοσιεύθηκε πριν από τέσσερις ημέρες.

Τη στιγμή που ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος φαίνεται να τασσόταν υπέρ του νομοσχεδίου, μετά την παρέμβαση, που φέρεται να ομολόγησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, η ανακοίνωση τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, ζητώντας παράλληλα την απόσυρσή του, ενώ παράλληλα, ο κ. Βεντήρης ομολόγησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» την επιθυμία του να «ρίξει» τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Η ανακοίνωση που τελικά δημοσιεύθηκε, με υπογράφοντα τον υπεύθυνο ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κωνσταντόπουλο είναι η εξής:

Κατά την προσΦιλή του τακτική, ο Υπουργός Παιδείας, ακυρώνει το διάλογο και την όποια προσπάθεια συναίνεσης.

Επιμένει σε σχέδια Νόμου που απαιτούν ευρύτερη στήριξη, (όπως αυτό για την ελληνόγλωσση  εκπαίδευση)  με τροπολογία που αφορά τα ιδιωτικά Σχολεία να δυναμιτίζει το κλίμα. Χωρίς καμία διαβούλευση.

Με συνεχείς ιδεοληψίες απέναντι στην αριστεία , στη λειτουργία των προτύπων, την υποτροφία στους άριστους και σε κάθε μορφή αξιολόγησης αφού υποβάθμισε το δημόσιο ολοήμερο σχολείο προχωρά και στην αποδόμηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Η λογική της ήσσονος προσπάθειας είναι η κυρίαρχη αντίληψη σε όλες τις μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Υπηρετούν το σκληρό πυρήνα των συντεχνιών που δηλώνουν κομματικά ανήκοντες στο ΣΥΡΙΖΑ και ανατρέπουν δομές και πρακτικές δεκαετιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Την όποια συζήτηση και τα όποια συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από την Επιτροπή Διαλόγου τα αγνοεί και τα ακυρώνει με αποσπασματικές τροπολογίες.

Η ρύθμιση για τα Ιδιωτικά Σχολεία παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών τους  δραστηριοτήτων   και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με αντιλήψεις που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο και να προσέλθει στο διάλογο επιτέλους με συγκεκριμένη ατζέντα για όλα τα θέματα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Γεροβασίλη: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, που προέκυψε από το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας:

«Το σημερινό δημοσίευμα της ΕΦ. ΣΥΝ. που αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης για την Παιδεία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει άμεσα να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

·    Ήταν θετικός ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης όπως αναφέρει το δημοσίευμα;

·   Αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να ασκηθεί «βρέξει- χιονίσει» αντιπολίτευση με στόχο και τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας;

Οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που θα ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο. Και εκεί δε θα χωρούν μισόλογα».

Λοβέρδος: Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ προπηλάκισε τον Π. Βεντήρη

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πάρης Βεντήρης προπηλακίστηκε από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτό.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει:

«Ο κ. Μιχάλης Κουρουτός «επισκέφτηκε» το γραφείο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και προπηλάκισε, παρουσία του βουλευτή, τον διευθυντή του κ. Π. Βεντήρη, λόγω της διαφωνίας του με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέμα σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που ο εν λόγω «συνδικαλιστής» ασχημονεί σε βάρος στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ενέργειά του, τον διαχωρίζουμε από το σώμα των εκπαιδευτικών της εκπαίδευσης και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως, αν δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τότε θα διακόψουμε κάθε συζήτηση και επαφή με τον εν λόγω «κύριο»».

Απάντηση της ΟΙΕΛΕ στην ανακοίνωση Λοβέρδου

Στην ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, απάντησε, μέσω ανακοίνωσης η ΟΙΕΛΕ, όπου διαψεύδεται η καταγγελία για προπυλακισμό του κ. Βεντήρη από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, κι επιπλέον, αναφέρεται πως ο κ. Λοβέρδος δεν μιλάει καθόλου για την ταμπακιέρα, δηλαδή εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

«Με έκπληξη αναγνώσαμε σήμερα ανακοίνωση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρδου σχετικά με τη συνάντηση στο γραφείο του Τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντόπουλου παρουσία του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της κ. Γεννηματά κ. Βεντήρη.

Ο κ. Λοβέρδος ομιλεί για δήθεν προπηλακισμό του κ. Βεντήρη από τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ. Αναρωτιέμαι:

Πώς είναι δυνατόν να μιλά ο κ. Λοβέρδος με τόση οξύτητα και βεβαιότητα για ένα γεγονός στο οποίο δεν ήταν παρών. Τον ενημερώνω ότι η συνάντηση δεν ήταν προσωπική του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, αλλά με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας το οποίο εμείς εκπροσωπούσαμε. Εγώ που ήμουν παρών, τον καλώ να ζητήσει συγγνώμη, διότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Με αυτά που ακούστηκαν και αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι φανερό ότι αυτοί που προπηλακίστηκαν και «βιάστηκαν» από τη συμπεριφορά των στελεχών του Κινήματος είναι το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που θυσιάζονται στο βωμό άθλιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Θα μιλήσει ο κ. Λοβέρδος για την ταμπακέρα, αν δηλαδή συμφωνεί, ή διαφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης και αν συμφωνεί με τη συνέχιση της άγριας ασυδοσίας και αυθαιρεσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον μια ουσιαστική τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, όχι για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά για ζητήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί επισταμένως, ως πρώην Υπουργός Παιδείας. Κάποια στιγμή θα πρέπει τα δημόσια πρόσωπα να τίθενται προ των ευθυνών τους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here