Πολλαπλά μηνύματα Ερντογάν ενόψει διαλόγου

Τους δικούς του όρους θέλει να επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα εξετάσει (και) την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα για την κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές ημέρες κρατώντας «μαστίγιο και καρότο». Αφού φρόντισε να επαναλάβει πως η χώρα του είναι «υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας» σημειώσει πως η χώρα του είναι Μεσογειακή και πως δεν είναι «φιλοξενούμενοι» αλλά «οικοδεσπότες». Ο ηγέτης της Τουρκίας φρόντισε να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση πως «κάθε κίνηση, κάθε βήμα που γίνεται στη Μεσόγειο έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της χώρας του και να σημειώσει πως «δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Για τον χάρτη της Σεβίλλης

Στην ομιλία του σε διεθνές συμπόσιο για το Δίκαιο της Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έκανε αναφορά και στον χάρτη που εκπόνησε το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004 και απεικονίζει τις ΑΟΖ που αντιστοιχούσαν στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν κατηγορηματικός: «Και τi είναι δηλαδή ο χάρτης της Σεβίλλης; Ποιoς τράβηξε αυτές τις γραμμές στο χάρτη και πώς; Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κι εμείς μια τέτοια μελέτη με τα Πανεπιστήμια του Μαρμαρά και της Κωνσταντινούπολης. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο χωρίς να αποκλείουμε ο ένας τον άλλον, αλλά φέρνοντας όλους τους παίκτες μαζί στο ίδιο τραπέζι. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εκμεταλλεύτηκε τις διπλωματικές ευκαιρίες και υποχώρησε στις κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο. Έχουμε διακηρύξει προς όλους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε απέναντι στη γλώσσα των απειλών, των πιέσεων και των εκβιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here