Δυσαρέσκεια για τη «μόνη Μακεδονία» του Ζάεφ – Αναδίπλωση από τα Σκόπια

Ένα μίνι… πολιτικό σίριαλ έλαβε χώρα την Παρασκευή με επίκεντρο τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο πρακτορείο ΜΙΑ. Εννέα ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ συνεχίζει το μπαράζ τοποθετήσεων και παρεμβάσεών του προκειμένου να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ φέρεται αρχικά να δήλωσε, υπερασπιζόμενος το προτεινόμενο, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ότι η πΓΔΜ θα είναι η μόνη χώρα που θα λέγεται Μακεδονία. Η διατύπωση μάλιστα ήταν: «Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός απο τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρχει άλλη στον κόσμο»

Το πλήρες απόσπασμα όπως το μετέδωσε το ΜΙΑ:

«Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη διασπορά για την προσθήκη “βόρεια” στο όνομα, δεν είναι εύκολο να το δεχθεί κανείς. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός απο τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρχει άλλη στον κόσμο. Το να αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους προοπτικές και τι είδους μέλλον παρέχουμε για το κράτος, αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά και τις γενιές που θα έλθουν, πιστεύω ότι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να κινητοποιήσω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμένοι ή αν θέλουν ή όχι να ψηφίσουν πιστεύω ότι η “Μακεδονία” χρειάζεται τη στήριξη της διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό για όλους, ανεξάρτητα που βρίσκονται, στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, όλοι να υποστηρίξουν αυτήν την μοναδική εναλλακτική για την “Μακεδονία”».

Τρεις ώρες, όμως, μετά από την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ προχώρησε σε διόρθωση της δήλωσής του, παραθέτοντας μια άλλη, με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την αναδιατύπωση, η δήλωση που ισχύει είναι πως «ένα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα της Μακεδονίας είναι η χώρα μας, και κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί αυτό».

Δείτε το νέο δημοσίευμα:

Το παρασκήνιο και η αντίδραση της ΝΔ

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μετέδωσε ο Alpha, η Αθήνα φέρεται να παρενέβη εκφράζοντας την ενόχλησή της για τις αρχικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι άμεση ήταν και η  αντίδραση της ΝΔ στην αρχική δήλωση. «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;», ανέφερε η ΝΔ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here