Πολιτική και ηθική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ» η κακουργηματική δίωξη 17 πρώην στελεχών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπ. Πολιτισμού.

Πολιτική και ηθική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, τη δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε 17 στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

 Οπως έγινε γνωστό, πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Εισαγγελία Διαφθοράς σε στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) της περιόδου 2012-2014, για υπόθεση χρηματικών ποσών που εμφανίζονταν να έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί πριν περίπου έναν χρόνο στον Άρειο Πάγο από την πολιτική διοίκηση του ΥΠΠΟ, η Εισαγγελία Διαφθοράς διενέργησε ποινική έρευνα για την υπόθεση των αποκαλούμενων «δανείων-μαϊμού» η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 17 προσώπων που έχουν διατελέσει, κατά την επίμαχη περίοδο, μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.

Η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τα επίμαχα ποσά συνολικά φθάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, που υπολογίζονται σε περισσότεροι από 50, εμφανίζονταν να έχουν αιτηθεί δάνεια ή βοηθήματα από το Ταμείο των εργαζομένων, τα οποία είχαν μεν εγκριθεί αλλά ουδέποτε πιστωθεί στους λογαριασμούς των εμφανιζόμενων ως αιτούντων, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κατέληγαν στα υπό κατηγορία πρόσωπα. Το συγκεκριμένο ταμείο είχε σύμφωνα με το νόμο τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια σε εργαζομένους του ΥΠΠΟ, κυρίως για ιατρικούς λόγους, τα οποία εξοφλούνταν με κρατήσεις από τους μισθούς των δανειοληπτών. Έτσι όπως εκτιμάται, οι κατηγορούμενοι αρχικά «βάφτιζαν» δάνεια τα επίμαχα ποσά, που δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ ανά περίπτωση, και εν συνεχεία τους έδιναν χαρακτήρα «βοηθήματος» ώστε να μην γίνονται κρατήσεις μισθών στους ανίδεους «δανειολήπτες» υπαλλήλους.

Στα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην μηνυτήρια αναφορά ήταν και υπεύθυνες δηλώσεις εμφανιζομένων «δανειοληπτών» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ με τις οποίες βεβαιώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν πίστωση από το ταμείο τους.

Την ανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει Ανακριτής Διαφθοράς.

Ο τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, αναφέρει σε δήλωσή του:

Πολιτική και ηθική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε 17 στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), για υπόθεση χρηματικών ποσών που εμφανίζονταν να έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν την περίοδο 2012-2014. Τα «δάνεια-μαϊμού» αποκαλύφθηκαν μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από την τότε πολιτική διοίκηση του ΥΠΠΟ, το 2018.

Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι υποχρεωμένη επίσης πολιτικά και ηθικά ν’ απαντήσει για ποιο λόγο έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα θέσει το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ εκκρεμούσε η εισαγγελική έρευνα. Αλλιώς, ευλόγως δικαιούται ο κάθε πολίτης να διερωτηθεί εάν πρόκειται για προσπάθεια «κουκουλώματος» μιας υπόθεσης που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here