Politico: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ακόμη τρομακτική χρονιά

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico. την οποία υπογράφει ο αρθρογράφος Paul Taylor «παρά την άφιξη των πρώτων εμβολίων κατά του ιού του κορανοϊού και τις πρώτες εκταμιεύσεις από το μεγάλο ταμείο αποκατάστασης (Recovery Fund)της ΕΕ , η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ακόμη τρομακτική χρονιά , περιοδικών lockdown , περιορισμών στην κοινωνικοποίηση και ταξιδιού, αυξανόμενων επιχειρηματικών αποτυχιών, αυξημένης ανεργίας , αθετήσεις δανείων και παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα.

Η τελευταία εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτρεψε μια χαοτική κατάρρευση όταν η μεταβατική περίοδος του Brexit έληξε τα μεσάνυχτα στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Η πρώτη εικόνα ήταν το χριστουγεννιάτικο χάος όταν εκατοντάδες φορτηγά είχαν εγκλωβιστεί για μέρες στο Κεντ, αφού η Γαλλία απαγόρευσε τα ταξίδια από την Αγγλία για να προσπαθήσει να σταματήσει ένα νέο ταχέως διαδεδομένο στέλεχος COVID-19 μπορεί να ήταν μια προπόνηση.

Μια οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει εάν ένας μεγάλος αριθμός δύσπιστων Ευρωπαίων αρνούνται να εμβολιαστούν, είτε επειδή δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους και τις επίσημες συμβουλές για την υγεία τους, είτε επειδή πιστεύουν ότι η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιώντας για παρενέργειες ή θεωρίες συνωμοσίας για τις κακές προθέσεις της Big Pharma.

Ακόμα κι αν η διάθεση των εμβολίων ξεκινά ομαλά, η ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση της Ευρώπης στην ειρήνη είναι πιθανό να είναι αργή και άνιση. Ο εμβολιασμός αρκετών Ευρωπαίων για να επιτευχθεί ευρεία προστασία/ανοσία θα πάρει περισσότερο αν όχι ολόκληρο το 2021, ενώ κάποιοι αμφιβάλλουν εάν μπορεί να επιτευχθεί καθόλου.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, η αντίσταση στον εμβολιασμό, όπως μετράται στις δημοσκοπήσεις, είναι τόσο υψηλή που πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να δεχτούν το τρύπημα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Απλώς φανταστείτε τον αντίκτυπο εάν ένας ή δύο ασθενείς πέθαιναν από επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό.

Μεγάλο μέρος του καταστροφικού αντίκτυπου του COVID-19 στις θέσεις εργασίας, τις εταιρείες και τους οικονομικούς τομείς όπως η αεροπορία, η φιλοξενία, ο πολιτισμός και ο ελεύθερος χρόνος δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές, διότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, τα κρατικά δάνεια γεφύρωσης, οι πληρωμές και οι επιδοτούμενες βραχυπρόθεσμες εργασίες έχουν απορροφήσει τον αρχικό αντίκτυπο.

Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν συσσωρεύσει αναγκαστικές εξοικονομήσεις λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών, κατ ‘οίκον εργασίας και του παρατεταμένου κλεισίματος μη απαραίτητων καταστημάτων, εστιατορίων και χώρων διασκέδασης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί από τους καταναλωτές να βγουν έξω και να ξοδέψουν μόλις ανοίξουν τα καταστήματα, όπως έκαναν πολλοί άνθρωποι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Όμως, η αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, καθώς και μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης, μπορεί να εμποδίσει τέτοιες δαπάνες….»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here