Το Politico ανακάλυψε αίτημα πρόσθετου δανεισμού της Ελλάδας από την Παγκόσμια Τράπεζα-Είναι τα γνωστά 3 δις για δημιουργία θέσεων εργασίας

Νέο δανεισμό της Ελλάδας από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακάλυψε ξαφνικά το Politico. Μιλά για προσπάθεια της Ελλάδας να αναζητήσει άγνωστο ποσό «χρηματοπιστωτικής βοήθειας» από την Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που θεωρεί ότι θα κάνει πολύπλοκο το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δις ευρώ, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο.

Μόνο που το Politico παραβιάζει ανοικτές πόρτες. Πρώτη η ελληνική κυβέρνηση είχε αναφέρει, μετά το τελευταίο Eurogroup ότι θα εξετασθεί από τους θεσμούς το αίτημά της να μην συμπεριληφθεί στο δημόσιο χρέος, ένα ποσό δανείου 3 δις ευρώ που συζητά με την παγκόσμια Τράπεζα για χρηματοδότηση δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας!

Δηλαδή, το αμερικάνικο σάιτ, με έδρα πλέον και στις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα, στηριζόμενο σε λανθασμένες πληροφορίες και ανύπαρκτα δεδομένα.

Tο δημοσίευμα σημειώνει πως αν το ελληνικό αίτημα γίνει δεκτό, τότε θα βύθιζε τη χώρα σε επιπλέον χρέος, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος προγράμματος διάσωσης.

Τυχόν αποτυχία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ωθήσει τους ευρωπαίους εταίρους σε πάγωμα της εκταμίευσης περαιτέρω δόσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές πληρωμές τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βαθιά χρεωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει για περισσότερα δάνεια, αυτή τη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή κονδυλίων στις φτωχές και αναδυόμενες οικονομίες.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να παράσχει τεχνική και οικονομική βοήθεια, ώστε να ανταποκριθεί στις πιεστικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν: τη μακροπρόθεσμη ανεργία, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική προστασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε ανακοίνωσή του.

«Σε συμφωνία με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας» πρόσθεσε.

«Προκαταρκτικές συζητήσεις έλαβαν πράγματι χώρα {με την Παγκόσμια Τράπεζα], αλλά δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την επίσημη αίτηση», ανέφερε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Politico.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here