Tο ΚΑΣ αποφάσισε να αποσπάσει τα αρχαία-Μαύρη μέρα για τη Θεσσαλονίκη

 

Μετά από μια απίστευτη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 χθες το απόγευμα και κράτησε μέχρι αυτή τη στιγμή, 8:30 το πρωί της Πέμπτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου.

Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών και δεν ψήφισε στο τέλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συστηματική προσπάθεια αποδόμησης όλων των προηγούμενων λύσεων της κατά χώρα διατήρησης και παρουσίασης ως μοναδικής λύσης αυτής της απόσπασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ ρώτησαν την Αττικό Μετρό “γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;” για να λάβουν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ επί τόπου τον σταθμό και δεν έχουν δει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν. Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν μια γενναία ομιλία στο ΚΑΣ αν και στην πραγματικότητα το κλίμα ήταν απόλυτα ειρωνικό εναντίον τους από τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου από την αρχή και τους διέκοπτε διαρκώς.

Να αναφέρουμε επίσης ότι ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησαν στο ΚΑΣ στις 3 το πρωί ενώ τα μέλη της Κίνησης Πολιτών μπήκαν στην αίθουσα στις 1:45 τη νύχτα μετά από 8 ώρες ορθοστασίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης απέρριψαν αίτηση εξαίρεσης του κ. Μανώλη Κορρέ, που είναι αδερφός του κ. Δημήτρη Κορρέ, στον οποίο ανήκει η εταιρία που θα αποσπάσει τις αρχαιότητες και ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα για τον τρόπο που θα αποσπαστούν και του κ. Μιχάλη Τιβέριου που παλαιότερα ήταν έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό. Ο κ. Μανώλης Κορρές τελικά δεν ψήφισε. Σε όσους κατέθεσαν την αίτηση δεν δόθηκε ο λόγος να αιτιολογήσουν.

Οι αρχαιολόγοι μιλώντας είπαν ότι το ΚΑΣ καλείται να πάρει απόφαση κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια και ένταση και εκφοβισμό ΚΑΣ. Ο πρόεδρος ήταν θετικός να δίνει το λόγο σε όσους φορείς ήταν υπέρ της απόσπασης. Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων μπήκε να μιλήσει στις 5 το πρωί. Οι δημοσιογράφοι είχαν αποχωρήσει στις 4 το πρωί.

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν ότι είναι πρωτοφανές η Αττικό Μετρό μπήκε πρώτη και η Εφορία Αρχαιοτήτων, καθ΄ύλη αρμόδια δεν παρίστατο. Ο κ. Μιχάλης Τιβέριος προσέβαλε την καθηγήτρια Μελίνα Παϊσίδου της Κίνησης Πολιτών η οποία του ζήτησε να ανακαλέσει και κείνος αναγκάστηκε να το κάνει.

Η Τζένη Βελένη, η σπουδαία αρχαιολόγος της Θεσσαλονίκης, αυτή η γενναία φωνή που δεν λύγισε μέχρι τέλους, ακόμα και όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ της χτύπησε το χέρι στο τραπέζι μιλώντας της απαξιωτικά μέσα στο ΚΑΣ, είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από τον Πρόεδρό του, Καθηγητή Jean Chambaz.

parallaximag.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here