Πόλη-φάντασμα το Μαϊάμι-5,6 εκ. κάτοικοι εκκένωσαν την μεγαλούπολη-19 οι νεκροί σε νησιά της Καραϊβικής

Πόλη – «φάντασμα» θυμίζει το Μαϊάμι, η μεγάλη πόλη της Φλόριντα που με κομμένη την ανάσα περιμένει το χτύπημα του τυφώνα «Ίρμα», το οποίο οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν «καταστροφικό». Ηδη 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορα νησιά της Καραϊβικής ενώ η Ιρμα, αναβαθμισμένη ξανά, χτυπά τις ακτές της Κούβας.

Περίπου 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλούπολης της Φλόριντα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τόσο βάσει των εντολών εκκένωσης που έχουν δώσει οι αρχές. Η Ίρμα ισοπέδωσε αρκετά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε από την Κούβα και αναβαθμίστηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης δηλαδή βαθμίδας.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης ήταν τεράστιες, με μποτιλιαρίσματα ωρών να επιτείνουν την ταλαιπωρία και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι δεν είχαν πάντως άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξάλλου, το Μαϊάμι και οι περιοχές της πολιτείας που θα χτυπηθούν από την Ίρμα τις επόμενες ώρες, αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία για αρκετές ημέρες!

Μάλιστα ανακοινώθηκε πως τελικά θα κλείσει και το πάρκο της Ντίσνευ, το οποίο μέχρι χθες θεωρείτο ασφαλές και «μακριά» από την περιοχή κινδύνου.

Η Ιρμα χτυπά τη Κούβα

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Νεώτερη ανακοίνωση του κέντρου τον «έριξαν» στην κατηγορία 4, αλλά ο συναγερμός παραμένει ύψιστος σε όλη την περιοχή και ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους «Κάγιος» στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

Προειδοποίηση τρόμου από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό». «Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον τυφώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here