Πολεμικές μάχες με θύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ-Κατάπαυση πυρός ζητούν Πούτιν, ΕΕ

 

 

Μάχες μεγάλης έντασης ξέσπασαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και συνεχίζονται και το Σάββατο ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κατά μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν Μπακού και Ερεβάν.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν το θάνατο 12 στρατιωτών τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου τους. Σύμφωνα με το Μπακού, σκοτώθηκαν επίσης «δεκάδες» Αρμένιοι στρατιώτες – αν και το Ερεβάν δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν και πόσα θύματα υπάρχουν από την πλευρά του.

Το Μπακού υποστήριξε επίσης ότι «πάνω από 100» μέλη των αρμενικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκα, όπως επιπλέον ότι «κατέστρεψε» έξι τεθωρακισμένα και 15 θέσεις του πυροβολικού.

Η αρμενική πλευρά δεν έχει μιλήσει ακόμη για απώλειες στις δικές της δυνάμεις, ούτε και έδωσε αριθμό για τις απώλειες που κατάφερε στην αζερική πλευρά.

Παρέμβαση Πούτιν και ΕΕ

Με παρεμβάσεις τους ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν και η ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης καιζητούν άμεση κατάπαυση πυρός.

«Ο πρόεδρος Πούτιν καλεί τα μέρη που συγκρούονται να παύσουν αμέσως το πυρ και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» δήλωσε ο  δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις αναφορές για βαριές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις συγκρούσεις και να τηρήσουν την παύση πυρός» τονίζει, λέγοντας πως και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν «αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κινήσεις ή δηλώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση».

Η Μογκερίνι σημειώνει τη λύπη της για την απώλεια ζωών, «ειδικά για τραυματισμούς και θανάτους αμάχων», και επαναλαμβάνει πως υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες υπό τον ΟΑΣΕ.

Πως ξεκίνησε η σύγκρουση

Σύμφωνα με τους Αρμένιους, «το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής μια μαζική επίθεση στα σύνορα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα» και οι αυτονομιστικές δυνάμεις (του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζονται από την Αρμενία) κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» στον εχθρό.

Το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε αμέσως αυτή την εκδοχή, διαβεβαιώνοντας πως κανένα ελικόπτερο δεν κατερρίφθη και πως οι δυνάμεις του το μόνο που έκαναν ήταν να απαντήσουν σε μια επίθεση της αρμενικής πλευράς με «πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος και εκτοξευτήρες βομβίδων».

Οι δύο πλευρές αναφέρουν πως οι μάχες συνεχίζονται σήμερα, στις περιοχές «Χοζαβέντ-Φιζούλι και Αγκντερέ-Τερτέρ-Αγκντάμ» σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν. Οι Αρμένιοι δήλωσαν επίσης πως ένα αγόρι 12 ετών σκοτώθηκε από το αζερινό πυροβολικό σε χωριό κοντά στα σύνορα.

 

Η διένεξη

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και στην οποία κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αρμένιοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη του Ερεβάν, κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους.

Μια κατάπαυση του πυρός το 1994 έβαλε τέλος στον πόλεμο, όμως δεν έλυσε το πρόβλημα και αψιμαχίες σημειώνονται κατά διαστήματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι χθεσινές και σημερινές μάχες μοιάζουν πάντως σαφώς πιο σημαντικές από τις συνηθισμένες ανταλλαγές πυρών ελαφρών όπλων ή πυροβολικού.

Το Αζερμπαϊτζάν, πλούσιο σε πετρέλαιο και του οποίου ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, απειλεί κατά διαστήματα να ανακαταλάβει την αυτονομιστική περιοχή αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Η Αρμενία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, απαντά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here