«Πόλεμος» για την καύση απορριμμάτων: Εντός ή εκτός σχεδιασμών και σχεδίων;

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Δυσπιστία και επιφυλακτικότητα χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κινήματα πολιτών την πρακτική εφαρμογή του νέου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Eξίσου επιφυλακτικά και καχύποπτα εμφανίζονται απέναντι στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες, Δήμους) αναφορικά με τη βούληση και τη δυνατότητα που έχουν οι αρμόδιοι να κερδίσουν το στοίχημα της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης ερχόμενοι σε ρήξη με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), σημείωσαν ότι οι πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές αντιστάσεις που συναντάει το νέο μοντέλο διαχείρισης είναι πολλές. Εξέφρασαν δε, την έντονη ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις και τις παλινδρομήσεις, στην υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, καυτηρίασαν την επανάκαμψη των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για την κατασκευή κεντρικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων στην Πελοπόννησο, την Ηλεία, τις Σέρρες και την Ήπειρο καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες και από μέρα σε μέρα μπορεί να ανακοινωθεί η υπογραφή τους.

Η καύση 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια απενοχοποίησης της καύσης των απορριμμάτων η οποία, όπως σημείωσαν τα μέλη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, συνδικαλιστές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης,  επιχειρείται να «κουμπώσει» στην καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΔΑ, στην απροθυμία της Περιφέρειας και των δήμων της Αττικής να χωροθετήσουν τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) και τις αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης, αλλά και στην εξάντληση των ό,ποιων «δυνατοτήτων» απομένουν στη Φυλή.

«Επιχειρείται να «απενοχοποιηθεί» η καύση και να επανέλθει σαν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή, κάτω από το βάρος των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΕΣΔΑ και της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργεί η ανεπάρκεια ασφαλών χώρων τελικής διάθεσης», υπογράμμισε ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι στο επικαιροποιημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υπήρξε αναφορά περί «Προηγμένων Θερμικών Μεθόδων Επεξεργασίας Αποβλήτων».  Όρος που περιλαμβάνει ό,τι εμπίπτει στην τεχνολογία της καύσης και τις εναλλακτικές εκδοχές της (πυρόλυση, αεριοποίηση, τεχνολογίες πλάσματος, καύσιμα RDF ή SRF).

Επιχειρείται μέσα από τον σχεδιασμό για την Αττική, πρόσθεσε η Δέσποινα Σπανούδη επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας, η μακροημέρευση του ισχύοντος μοντέλου και το άνοιγμα της πόρτας στην καύση, σαν αναγκαστικής λύσης ή τελικής διεξόδου.

Προχωρώντας σε διευκρινήσεις ανέφερε ότι «ειδικό κεφάλαιο που προστέθηκε από το παράθυρο, προβλέπει καθαρές τεχνολογίες ανάμεσα στις οποίες είναι και οι «Προηγμένες Θερμικές Μέθοδοι Επεξεργασίας Αποβλήτων». Όμως, το εθνικό σχέδιο είναι ξεκάθαρο ότι μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό, κατέληξε.

Με κατηγορηματικό τρόπο αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί προσπάθειας εισαγωγής της καύσης «από το παράθυρο» ο Σταύρος Ιατρού, εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου.

Η θέση του ΕΔΣΝΑ 

«Στο νέο σχεδιασμό για τα απόβλητα της Αττικής δεν περιλαμβάνεται επιλογή κατασκευής υποδομών θερμικής αξιοποίησης. Η αναφορά στο ΠΕΣΔΑ για “Προηγμένες Θερμικές Μεθόδους Επεξεργασίας Αποβλήτων” αφορά αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα έρευνας και καινοτομίας στα πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης RIS-3 και ΕΠΑνΕΚ και δεν αποτελούν μέθοδο επεξεργασίας στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ», τόνισε ο κ. Ιατρού και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει plan b στο ΠΕΣΔΑ που να φέρνει την καύση στο προσκήνιο».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει την καύση και προς επίρρωση της άποψής του απαρίθμησε σειρά σημείων του, στα οποία γίνεται αναφορά στη θερμική επεξεργασία. «Όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΕΣΔΑ απορρίπτει την καύση κάνουν λάθος», ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί αοριστίας του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ εξήγησε ότι «τη στιγμή της ολοκλήρωσής του δεν είχαν αξιολογηθεί τα τοπικά σχέδια διαχείρισης». Εντούτοις, όπως σημείωσε ο Τ. Κεφαλάς, η αοριστία εξακολούθησε να υπάρχει και στο τελικό κείμενο της αναθεώρησης στο οποίο είχε γίνει η αξιολόγηση των τοπικών σχεδίων.

Οι συνδικαλιστές 
Καθαρά καταγγελτικός ήταν ο λόγος τους αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Β. Γκιτάκου που χαρακτήρισε «φιλότιμη» την προσπάθεια του εκπροσώπου της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ,  Στ. Ιατρού, «να παρουσιάσει τα πράγματα διαφορετικά ή ότι η μέθοδος επεξεργασίας της καύσης είναι «καλή» ειδικά όταν συνοδεύεται με κονδύλια ΕΣΠΑ». «Δεν μας έπεισε …», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει καμία αυταπάτη και για την περιφέρεια Αττικής ότι θα αποτελέσει νησίδα αντίστασης και θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση απορριμμάτων διαφορετικά.
«Τίποτα δεν «κινείται» αν προηγουμένως δεν το εγκρίνει η επιτροπεία του κουαρτέτου των «θεσμών». Δια της διολισθήσεως η διαχείριση στην Περιφέρεια Αττικής θα πέσει στα χέρια των αρπακτικών εργολάβων και ίσως ξανακούσουμε ότι «δαιμονοποιήσαμε» τους εργολάβους», ανέφερε ο κ. Γκιτάκος.
Ολοκληρώνοντας σημείωσε, ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας κοινός βηματισμός και συντονισμός του αγώνα των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων. Στο επίκεντρο πρέπει να βρεθεί ο αποκεντρωμένος εναλλακτικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων που προτείνει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ και ο οποίος συγκλίνει και με τις προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και κινημάτων: Δημόσιος χαρακτήρας και διαχείριση από τους Δήμους – διαλογή στην πηγή – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – κομποστοποίηση – υγειονομική ταφή υπολείμματος κλπ.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here