Πολάκης: Έσβησαν τις τιμολογήσεις και τις προτάσεις του ΕΟΦ για τα φάρμακα

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας για δεύτερη διαδοχική μέρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis. 

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα των τιμολογήσεων στα φάρμακα και τις προσπάθειες τής τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τι γινόταν. Όπως είπε, είχαν χαθεί αρχεία, ενώ στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα που φέρεται να δήλωσε ο κ. Πολάκης στην επιτροπή:

«Εγώ απλά φρόντιζα να παράσχω στοιχεία για αποφάσεις τιμολόγησης. Έγινε «ανασκαφή» στο υπόγεια του πρώην υπουργείου Εμπορίου όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμούς με κούτες. Υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις.  Είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μην υπάρχει σύγκριση με τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογήσεις. Στους εισαγγελείς εμείς διευκρινίζαμε τι σημαίνουν αυτές, σε «μετάφραση» χρημάτων».

Δελτία τιμών και απιστία

Αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του Π. Πολάκη και του βουλευτή Θ. Πλεύρη της Νέας Δημοκρατίας που μετέχει στην προανακριτική, σχετικά με το δελτίο τιμών του 2015.

Ο κ. Πολάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πλεύρη, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο και το δημοψήφισμα τρέχαμε για αλλά πράγματα. Να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή που εσείς την οδηγήσατε. Σας θυμίζω κ. Πλεύρη οτι εμείς με τα ίδια λεφτά καλύψαμε και τα φάρμακα των ανασφάλιστων! Α, και κάτι άλλο δεν κάναμε το 2015. Το άνοιγμα των θυρίδων με τα κλεμμένα. Τέλος πάντων, δελτίο τιμών βγήκε τον Δεκέμβριο του 2015».

«Έπρεπε να πάτε για απιστία», είπε τότε ο κ. Πλεύρης, για να απαντήσει σε ανάλογο ύφος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Απιστία κ. Πλεύρη είναι να φτιάχνεις δελτία τιμών για να προφυλάξεις τα συμφέροντα της Novartis. Η διαφορά μας; Εσείς με τις αποφάσεις που είχατε πάρει στην ουσία προφυλάξατε προνομιακά τα κέρδη της Novartis. Γιατί δεν με ρωτάς για τις άλλες εταιρείες; Το 2013 η Novartis ήταν νούμερο ένα. Πουλούσε φάρμακα αξίας 130 εκατομμυρίων και εισέπραττε και τα 130 εκατομμύρια. Η δεύτερη σε πωλήσεις πουλούσε 81 εκατ. και εισέπραττε 76, άλλη πουλούσε 50 και εισέπραττε 26, άλλη 50 και εισέπραττε 28. Υπήρχε κατεύθυνση πληρωμών».

Συναντήσεις με δικαστικούς και δημοσιεύματα

Σε ερώτηση εάν οι ίδιος είχε συναντηθεί με εισαγγελείς (Ράικου, Τουλουπάκη), καθώς και με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (Ξένη Δημητρίου), δήλωσε τα εξής: «Έχω συναντηθεί με την κ. Ράικου για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σας είπα, για να δώσω στοιχεία όπως ήμουν υποχρεωμένος. Όποιος έχει στοιχεία, να πάει στον εισαγγελέα. Με την κ. Τουλουπακη έχει συναντηθεί επίσης για το ΚΕΕΛΠΝΟ… Την κ. Δημητρίου την είδα μια φορά για το θέμα των απειλών. Ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Άλλη κουβέντα για το θέμα της Novartis δεν είχα».

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοσιευμάτων που προηγήθηκαν των δηλώσεών του, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος για το θέμα αυτό με τον βουλευτή κ. Πλεύρη έχει ως εξής:

► Πλεύρης: Πώς είχατε πληροφορίες ότι «άρχισαν να κελαηδούν» πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, όπως δηλώσατε δημόσια;

⇒ Πολάκης: Πολύ πριν τις δηλώσεις μου,  ο Τύπος ανέφερε σχετικές πληροφορίες σε ΜΜΕ που μόνο φιλική στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν. Ορίστε: iefimerida.gr (12/12/2016), Ελεύθερος Τύπος, Παραπολιτικά κ.ά. (σ.σ.: απαρίθμησε δεκάδες δημοσιεύματα).

► Πλεύρης: Πώς ξέρατε ότι ήταν στελέχη; Το ξέρατε ή ήταν εκτίμηση;

⇒ Πολάκης: Προφανώς εκτίμηση. Απλή στοιχειώδη λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες, δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, αλλά στέλεχος!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here