Ποιους και τι θα δείτε, στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Μια εβδομάδα – έναρξη αύριο Παρασκευή 17/7 τερματισμός την άλλη Παρασκευή 24/7 – γεμάτη σύγχρονο χορό από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες οι συμμετοχές στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το επιβεβαιώνουν ως σημείο αναφοράς για τα χορευτικά δρώμενα  στην χώρα μας και όχι μόνο.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά, κάποιες βασικές συστάσεις για τους καλλιτέχνες και έργα που θα παρουσιαστούν κρίνονται αρκετές, τα υπόλοιπα (και σημαντικότερα) επί σκηνής.

*Η Wen-Chi Su (Ουέν-Τσι Σου) ανήκει σε μια νεότερη γενιά ταϊβανών καλλιτεχνών, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη βαθιά επιρροή της παράδοσης και στο τεράστιο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη. Το έργο της ενώνει με ποιητικό τρόπο αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες. Βαθιά ποιητική, υπνωτιστικής ομορφιάς, η περφόρμανς Off the map δημιουργεί ένα χώρο ενατένισης. Σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει το άυλο φως της αυγής και κάθε τόσο μεταβάλλεται από ουρανό, σύννεφα, σε θάλασσα, νύχτα, το γυναικείο σώμα κινείται αργά, με ακρίβεια και σταθερότητα. Ένα σώμα ευάλωτο μα σθεναρό, εύθραυστο όπως ο άνθρωπος μέσα στον ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μεταβιομηχανικό κόσμο.

H Wen-Chi Su εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 17 & 18.07.2015 / 20:00

*Η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo (Ντάντα Μασιλό) από τη Νότιο Αφρική βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική Λίμνη των κύκνων της, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας προτείνει, μαζί με τους 13 χορευτές της ομάδας της The Dance Factory, μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου. Μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική και παράλληλα ανεξάρτητη, εικονοκλαστική, πέρα από κάθε κλισέ.

Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 18 & 19.07.2015 / 22:00

*Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas (Ιγκόρ Ουρzελάι και Μορένο Σολίνας) ζουν στο Λονδίνο, όπου με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Το Idiot-Syncrasy είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή.  Διαρκής κίνηση, τραγούδια a cappella, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι και μια χορογραφία με χιούμορ και τρυφερότητα συνθέτουν μια ευχάριστη νεανική παράσταση.

dancekalamata

Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves.Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο / 18 & 19.07.2015 / 20:00

*Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη ρήση «αυτή η χώρα δεν θ’ αλλάξει ποτέ», που στοιχειώνει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα; Πώς άραγε σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η γλώσσα; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η Μέντη Μέγα, αγγλοελληνίδα χορογράφος με το Transforming Me:  ένα ποιητικό, στοχαστικό, ειλικρινές, όλο ζωντάνια σόλο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη δήλωση και την εξομολόγηση.

Το 2015 η παράσταση Transforming Me επιλέχθηκε για συμπαραγωγή και προώθηση από το διεθνές δίκτυο Open Latitudes. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 21.07.2015 / 22:00

*Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και περφόρμερ με μεγάλη πορεία, που περιλαμβάνει διακρίσεις, βραβεύσεις και διεθνείς περιοδείες. Στις θεατρικές του αναζητήσεις κυριαρχούν η γελοιότητα και η μεταμόρφωση. Το Relic, είναι μια περφόρμανς πάνω στο παράδοξο και το ακατανόητο της πραγματικότητας. Ένα παράδοξο ταξίδι μεταμορφώσεων από το γελοίο στο σπαρακτικό.

Το 2015 η παράσταση Relic επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 23.07.2015 / 22:00

*Η Λίντα Καπετανέα και η ομάδα RootlessRoot που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν κτίσει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία που περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες και περιοδείες καθώς επίσης και σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Το σόλο W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) είναι μια σπουδή στη γυναικεία φύση. Μέσα στο εργαστήριό της, η Φαίδρα απεργάζεται το τραγικό της τέλος. Σαν γλύπτρια κατασκευάζει τον πόθο της, τη θηλυκότητά της, τον πόνο, την αγωνία και τελικά το θάνατο. Η Φαίδρα των RootlessRoot δεν φοβάται να δημιουργήσει ούτε τη μουσική πάνω σε ένα τεράστιο έγχορδο, μέρος του σκηνικού, ούτε την τεράστια ζωγραφιά ενός θηλυκού συμβόλου που τελικά θα την καταπιεί.

Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 24.07.2015 / 22:00

 

Όσοι ενδιαφέρεστε για ακόμα πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.kalamatadancefestival.gr 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here