Ποιός πραγματικά κυβερνάει στο σύγχρονο κόσμο;

Toυ ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τελευταία ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό:»Aκούω ότι πίσω από τους περισσότερους υποψηφίους»για το χρίσμα της ΝΔ»βρίσκονται επιχειρηματικά τζάκια.Δεν θα μας επιβάλλουν οι επιχειρηματίες τον αυριανό αρχηγό της ΝΔ».

Ο κ. Κακλαμάνης επιφυλάχθηκε αν χρειαστεί να μιλήσει με ονόματα, αναφέροντας προφανώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εσωκομματικές εξελίξεις. Αλλά σε μια κοινωνία όπου το κύριο στοιχείο της είναι η αναζήτηση του χρήματος και η σύντομη ανάπτυξη μπορεί η πολιτική να παραμένει ανεπηρέαστη από τους οικονομικά επιφανείς; Εκεί που η λατρεία του χρήματος είναι επίσημα η υπέρτατη ανθρώπινη αξία ο πετυχημένος επιχειρηματίας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ικανότητες, που γνωρίζει τα μυστικά της κοινωνίας και τον τρόπο λειτουργίας της. Επομένως αξίζει και να την κυβερνήσει στα πλαίσια των ιδανικών του συστήματος ώστε να λειτουργήσει κατά τον θετικότερο γι’αυτούς τρόπο.

Αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις ΗΠΑ όπου οι πλούσιες οικογένειες πετυχαίνουν να έχουν άμεσα εκπροσώπους τους στην προεδρία της χώρας(βλ. Κένεντι, Μπούς κ.ά.). Αλλά παράλληλα να συμμετέχουν και πλούσιοι επιχειρηματίες ενεργά στην ηγεσία της χώρας σε κάθε στιγμή της ιστορίας της όχι απαραίτητα ως πρόεδροι, αλλά σε διάφορους τομείς της κρατικής εξουσίας. Για παράδειγμα ο Άβερελ Χάριμαν,ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη διάρκεια του Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση(1943-9146) ήταν επιφανής αμερικανός επιχειρηματίας. Στη συνέχεια ο Χάριμαν υπήρξε υπουργός Εμπορίου(1946-1948),συντονιστής του σχεδίου Μάρσαλ(1948-1950) και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης(1955-1958).Τα παραδείγματα είναι πολλά. για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα πανίσχυρα οικονομικά λόμπι στην πολιτική ζωή του σημερινού κόσμου. Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε αυτές τις μέρες μετά το ολοκαύτωμα στο Όρεγκον για το συγκεκριμένο λόμπι  που αντιστέκεται σε κάθε απαγόρευση πώλησης όπλων στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι τα παραδείγματα επιφανών επιχειρηματιών η πλουσίων στην ηγεσία της χώρας δεν είναι τόσο συχνά όσο στις ΗΠΑ.Στο μυαλό μου έρχονται βιαστικά ο Υδραίος Γεώργιος Κουντουριώτης την περίοδο της ελληνικής επανάστασης η ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Διομήδης προς το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Γενικά όμως ,μετά το τέλος του Β! Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυβερνήθηκε από επαγγελματίες πολιτικούς η στρατιωτικούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η οικονομική εξουσία δεν έπαιζε το ρόλο της από τα παρασκήνια και δεν επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου.

Σήμερα μάλιστα τη συναντούμε πολύ συχνά στα ΜΜΕ, στα ποδοσφαιρικά σωματεία και έμμεσα η άμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Aλλά μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα παίξουν και κάποιο ρόλο από τα παρασκήνια στην εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ οι οικονομικοί ολιγάρχες;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here