Ποιος βγάζει μεροκάματο 330 εκατομμύρια δολάρια;

Ο ιδρυτής του Amazon θεωρείται πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς η επιχείρηση που ξεκινησε απο το γκαράζ του σπιτιού του πρι απο 25 χρόνια, αποδίδει πλέον 60 δισ. το εξάμηνο, δηλαδή 10 δισ το μήνα, δηλαδή 333 εκατομμύρια την ημέρα. Και αν υποθέσουμε ότι δουλεύει 8ωρο, παιρνει ωρομίσθιο 41.620 δολαρια….

O Τζέφρι Μπέζος (δεν ειναι ελληνοαμερικανός, το Μπέζος είναι κουβανέζικο) γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στο Νέο Μεξικο των ΗΠΑ και οι παππούδες του (από τη μαμά) είχαν υπολογίσιμες εκτάσεις γης. Η μητέρα του τον απέκτησε στα 17 της χρόνια (προφανώς απο κατ΄αρχήν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη) και παντρεύτηκε με τον πατέρα του, ένα νεαρό που είχε ποδηλατάδικο, πλην όμως χώρισαν μέσα σε ένα χρόνο. Οταν ο Τζέφρι ήταν 4 ετών, η μαμά ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά  τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος, εναν απένταρο μεταναστη που τον ερωτεύθηκε παράφορα και απέκτησε μαζι του άλλα τρία παιδιά

Ως παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια του στο ράντσο του παππού του στο νότιο Τέξας. Συχνά επιδείκνυε επιστημονικά ενδιαφέροντα και ικανότητα στα τεχνολογικά θέματα. Κάποτε δημιούργησε έναν ηλεκτρικό συναγερμό για να μη μπαινουν στο δωμάτιό του τα αδέλφια του.

Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στη Φλόριντα  Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, παρακολούθησε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έλαβε  βραβείο Silver Knight το 1982. Το 1986 ο Μπέζος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρινστον με πτυχίο στην μηχανολογία και την πληροφορική.

Εργάσθηκε αρχικά σε μια εταιρεία «νεανικής επιχειρηματικότητας»  και σχεδιασε μια ψηφιακή πλατφόρμα για το διεθνές εμποριο. Τον προήγαγαν σε επικεφαλής της εξυπηρετησης πελατών, αλλά βαρέθηκε και μεταπήδησε στον τραπεζικό τομέα. Εμεινε σε αυτό μέχρι το 1990  και έφτασε και στη θέση του αντιπροέδρου.

Το 1993 αποφάσισε ότι είχε πολλά προσόντα για να δημιουργεί ως στέλεχος περιουσίες για λογαριασμό άλλων και αποφάσισε να φτιάξει δική του επιχειρηση, να ανοιξει ένα online βιβλιοπωλείο. Με έδρα το γκαράζ του σπιτιού του, δημιουργησε το Amazon τον Ιουλιο του 1994 -τον τίτλο της επιχείρησης τον εμπνευστηκε απο το ποταμό Αμαζόνιο. Δανείστηκε 300.000 δολάρια απο τους γονείς του και τα έρριξε στο Αμαζον. Καθώς πήγαινε καλά, το 1998 έβαλε στο Άμαζον και μουσικη και video και άλλα καταναλωτικά αγαθά  Το 1997 η εταιρεία είχε έσοδα 54 εκατομμύρια δολαρια και ο Μπέζος επένδυσε τα περισστοερα για να εξαγοράσει μικρούς ανταγωνιστές και να μεινει μόνος του με τους μεγάλους. Το 2002 ξανοιχτηκε στο  Amazon Web Services, που είχε καιρικά δεδομένα και δεδομένα κινησης ιστοσελίδων (website traffic) Τότε ομως τον χτύπησε η κρίση και έμεινε στάσιμος οικονομικά. Ηδη είχε αναγκαστει να πάρει δάνειο 2 δισεκατομμυρίων από τράπεζες και να απολύσει το 14% των εργαζομένων του. Το 2003 η εταιρεία του άρχισε να ξαναπαίρνει τα πάνω της και απέφερε κέρδη 400 εκατ. δολαρίων. Το 2007 ο Μπέζος εισήγαγε και την υπηρεσία Amazon Kindle ελπίζοντας οι αναγνώστες να το αγκαλιάσουν αμέσως. Το 2013 έκλεισε συμβόλαιο με την CIA γενικώς «για παροχή υπηρεσιών». Ξέρουμε ότι η CIA θα έδινε στην επιχερίηση 600 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς. Επειδή εν τω μεταξύ ανέβαινε το Alibaba στην την  Κίνα, ο Μπέζος θέλησε να επεκταθεί στην Ινδία, οπότε  το Μάρτιο έστειλε εκεί τον αντιπρόεδρο της Amazon με 5 δισ. δολάρια  «για να ρυθμισει το θέμα»

Ο Τραμπ πάντως θεωρεί ότι ο Μπέζος έχει κάνει μονοπώλιο και  ότι φοροδιαφεύγει και κατόπιν των δηλωσεων τιου αμερικανου προέδροιυ η τιμή της μετοχής της Amazon έπεσε κατά 9% ο δε Μπέζος έγινε κατά 11 δισ. δολάρια φτωχότερος. Μέσα σε 3 εβδομαδες όμως όλα επανήλθαν στην θέση τους και ο Μπέζος έγινε ξανά πλουσιότατος. Εξάλου τι είναι 11 δισ. το χρόνο, όταν βγάζεις 120 δισ. το χρόνο;

Ο Μπέζος και η σύζυγός του ΜακΚένζι έχουν τέσσερα παιδιά. Το 2016 ο Μπέζος έπαιξε έναν ρόλο στην ταινία Star Trek Beyond και αργότερα συμμετείχε στην ομάδα ηθοποιών για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας San Diego Comic-Con επειδή έχει και άλλα ενδιαφέροντα εκτός απο το χρήμα -η αεροναυπηγική μεταξύ αυτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here