Ποιος θα «επιστρέψει» 5 χρόνια ζωής στη φυλακή στον Τάσο Θεοφίλου;

Την οικονομική αποζημίωση για τα πέντε χρόνια που κλείστηκε στη φυλακή αδίκως ζητεί ο 35χρονος αναρχικός Τάσος Θεοφίλου, που καταδικάστηκε αρχικά με βαρύτατες κατηγορίες για να αθωωθεί εντέλει και να βρει την ελευθερία του.

Ο Θεοφίλου ζητεί αυτο που προβλέπει ο νόμος -περίπου 30 ευρώ για καθε μέρα εγκλεισμού, δηλαδη συνολικά ως απωλεσθέντα εν δυνάμει εισοδήματα 51.738 ευρω.

Ομως τα πεντε χρονια ζωής δεν πάνε 30 ευρώ την ημέρα…

Η αθώωσή του (αμετάκλητη πλέον παρά την αναίρεση που ασκήθηκε) δείχνει με ποση προχειρότητα καταδικάθηκε πρωτόδικα και με ποσο τραγικά ελλιπή στοιχεία. Ουσιαστικά όλα στηρίχτηκαν σε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που κανεις δεν ξέρει ποιος το έκανε και γιατί, αν βεβαίως υπήρξε ποτέ το τηλεφώνημα («Ο Θεοφίλου ηταν στη ληστεία» φέρεται να είπε κάποιος) και σε ένα καουμπόικο καπέλο που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε απο τους ληστές σε μια ληστεία στην Πάρο και που υποτίθεται ότι έφερε DNA του Θεοφιλου. Όπως όμως ανέλυσε και ο δικηγόρος του Κ. Παπαδάκης, δεν θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο το DNA σε ένα καπέλο ή σε οτιδήποτε κινητό, γιατί μπορεί το αντικείμενο να το έχουν πιάσει ή φορέσει άλλοι 50 ή και ο ίδιος ο πρώην κατηγορούμενος κάποια στιγμή. Το ότι δηλαδή φορεσε κάποιος ένα καπέλο κάποια στιγμή (αν το φόρεσε, γιατί κι αυτό αμφισβητείται) δεν σημαινει ότι ήταν και εκεινος που το φορούσε την ημέρα της ληστείας.

«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου.

Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που εν τέλει επακολουθούν. Αυτό σημαινει ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας φυλακίζονται αδίκως.

Η ΑΘΩΩΣΗ

Ο Θεοφίλου αθωώθηκε απο το Εφετείο τον περσινο Ιούλιο. Ενώ μάλιστα θα δικαζόταν στο Εφετείο μονον για την ληστεία, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και ζήτησε να δικαστεί και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορία για την οποία πρωτοδίκως είχε αθωωθεί.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα αθωώθηκε για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ληστεία, για κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά. (στη ληστεία της Alpha Bank στην Πάρο, τον Αύγουστο του 2012, είχε τραυματιστεί θανάσιμα ο 53χρονος οδηγός ταξύ Δημήτριος Μιχας, ο οποίος ειχε επιχειρήσει να σταματήσει τους ληστές).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ληστεία είχε γίνει από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά, καθώς σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε «υποδειχθεί από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβανόταν εξαρχής στα πειστήρια.

Ο Θεοφίλου αθωώθηκε πέρσι από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κατά πλειοψηφία, αλλά τον περασμένο Μάιο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε ομόφωνα την εισαγγελική αίτηση αναίρεσης και η οριστική απόφαση πλέον καθαρογράφηκε (αναφέρει δε λεπτομερώς ο Άρειος Πάγος ότι η αθωωτική απόφαση του Εφετείου ήταν εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη).

Μεταξύ αυτών αναφέρει το περίφημο καπέλο:

«Συντρέχουν διάφοροι λόγοι που απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Τ. Θεοφίλου να συμμετείχε στη ληστεία φορώντας το καπέλο, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η εξέταση του δείγματος σάρωσης από το πειστήριο (καπέλο) δεν έγινε με τον ενδεικνυόμενο επιστημονικά τρόπο και προέκυψε εξάλλου πως η εικόνα του κατηγορούμενου με αυτή τη δράστη με το καουμπόικο καπέλο δεν συμπίπτουν στο ελάχιστο, ενώ κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν τον αναγνώρισε.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Θεοφίλου συνελήφθη το 2012 και στη συνέχεια κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις της προσωρινής του κράτησης μέχρι τις 7-2-2014, καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, 6 μηνών και 12 ημερών. Παρέμεινε έκτοτε έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού έως και την 7-7-2017, οπότε και αποφυλακίστηκε με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here