Ποιος δεν θέλει το Βαρβάκειο;

 

Στη Βουλή έρχεται το θέμα των σημαντικών κενών σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος με ανάρτηση στο προσωπικο του ιστολόγιο γνωστοποιεί ότι αύριο Δευτέρα θα θέσει το θέμα της δυσλειτουργίας του σχολείου στη Βουλή. Οπως σημειώνει «το κύρος και η ιστορική συμβολή του συγκεκριμένου δημόσιου σχολείου μας επιβάλλει να το προστατεύσουμε».

Ολόκληρη η ανάρτηση

Γνωστό το μένος κάποιων για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Αντί να προσπαθήσουμε να τα πληθύνουμε – αυτό τους πρότεινα στην Βουλή – αυτοί θέλουν να τα ισοπεδώσουν. Έτσι η σχολική χρονιά στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο ξεκίνησε με 63 ώρες κενά! Θα μου πείτε «συμβαίνουν αυτά στα σχολεία μας». Και πράγματι οι γονείς έδειξαν ανοχή στην αρχή. Πίστεψαν ότι «την Δευτέρα θα καλυφθούν τα κενά»… «την άλλη εβδομάδα ανυπερθέτως»… «λίγες μέρες ακόμη υπομονή»…Ανέχτηκαν και τις αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Μα τώρα βλέπουν ότι τελειώνει ο Οκτώβριος και στο σχολείο υπάρχουν ακόμη κενά 26 ωρών εκ των οποίων 16 ώρες μαθηματικών!

Οι γονείς λοιπόν είναι σε απόγνωση. Έχουν καταλάβει ότι άκρη δεν βγάζουν με τις συζητήσεις. Η διευθύντρια του σχολείου τους στέλνει στην Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ (ο πρόεδρος ζει στη Θεσσαλονίκη) τους παραπέμπει στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Αυτός ξανά στην Διευθύντρια. Μια κοροϊδία δηλαδή και μια αίσθηση ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από χαρά που το Βαρβάκειο έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Έπαψαν να φωνάζουν «η αριστεία είναι ρετσινιά» και πολεμούν στα μουλωχτά τα πρότυπα.

Οι γονείς όμως δεν θα μείνουν άπραγοι. Κάποιοι σκέφτονται να κλείσουν την Μουσών. Άλλοι να καταθέσουν μήνυση στα όργανα διοίκησης του σχολείου. Κάποιοι άλλοι συζητούν να μηνύσουν απευθείας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Και οι πιο απογοητευμένοι σκέφτονται να πάρουν τα παιδιά τους και να τα πάνε σε κάποιο άλλο σχολείο, αυξάνοντας προφανώς και την πελατεία των ιδιωτικών σχολείων. Είναι κυρίως οι γονείς της Α’ Τάξης – των 96 παιδιών που ξεχώρισαν ανάμεσα στα 800 παιδιά που διαγωνίσθηκαν για να μπουν στο Βαρβάκειο. Αυτοί που πανηγύρισαν τον Ιούλιο και τώρα νιώθουν σαν να κορόιδεψαν τα παιδιά τους.

Το Ποτάμι θα φέρει αύριο το θέμα στην Βουλή. Το κύρος και η ιστορική συμβολή του συγκεκριμένου δημόσιου σχολείου μας επιβάλλει να το προστατεύσουμε.

Γιατί – για σκεφθείτε το – αν το υπουργείο Παιδείας επιφυλάσσει αυτή την τύχη στο πλέον διάσημο και ιστορικό δημόσιο σχολείο της χώρας, τι γίνεται σε άλλα σχολεία;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here