Ποιοι φόροι αυξάνονται, πόσο μειώνεται ο ακατάσχετος μισθός, ποια επαγγέλματα ανoίγουν

Πολύ σκληρά μέτρα σε φορολογικές επιβαρύνσεις, πολλές ωστόσο από τις οποίες επιβάλλονται (με εξαίρεση τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια) στους έχοντες και κατέχοντες, περιέχονται στη πρόταση συμφωνίας για την δανειακή σύμβαση.

Ακόμη μειώνεται κάτω από τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο μισθών για οφειλές  ενώ προβλέπεται τελικά περικοπές αμυντικών δαπανών συνολικά 300 εκ. ευρώ για το 2015 και 2016.

Στο πακέτο της τεχνικής συμφωνίας, περιλαμβάνονται τα παρακάτω τα φορολογικά μέτρα:

– Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και από το 2017 για τους  επιτηδευματίες

– Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και ο στόχος των εσόδων στα 2,65 δις ευρώ και για το 2015 και για το 2016, ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

– Αυξάνεται η φορολόγηση του τονάζ των πλοίων και μειώνονται τα προνόμια των εφοπλιστών

– Ο ΦΠΑ στα εστιατόρια ανεβαίνει στο 23% από 13% από την 1η Ιουλίου (προφανώς έχει γραφτεί εκ παραδρομής, το μέτρο θα ισχύσει από την ψήφιση του νόμου). Επίσης αυξάνει ο ΦΠΑ σε 23% σε μια σειρά τροφίμων (σ.σ μόνο βασικά τρόφιμα παραμένουν στο 13%) αλλά και στα εισιτήρια. Ο συντελεστής του 13% θα ισχύσει μόνο για βασικά τρόφιμα, ρεύμα, νερό και ξενοδοχεία. Ειδικά για τα ξενοδοχεία προτείνεται ο νέος συντελεστής θα ισχύσει από τον Οκτώβριο.

– Το ειδικό καθεστώς των νησιών προτείνεται να καταργηθεί σταδιακά από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του 2016 αρχής γενομένης από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ζητείται επίσης να υπάρχουν εισοδηματικές ενισχύσεις για τους κατοίκους με τα μικρότερα εισοδήματα.

–  Προβλέπεται κατάργηση των εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα από τον ΦΠΑ. Γίνεται ρητή αναφορά στις ασφάλειες οι οποίες, όπως αναφέρεται στο κείμενο, θα υπαχθούν σε βαρύτερη φορολογία. Μένει να φανεί με ποιο συντελεστή θα υπολογιστεί ο φόρος,

–  Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης.

– Καταργείται το ευνοϊκό καθεστώς για το πετρέλαιο των αγροτών ενώ εξαγγέλλεται αναθεώρηση του πλαισίου (σ.σ ουσιαστικά κατάργηση του επιδόματος) και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών θα εκλείψει μέχρι το 2017  σταδιακά.

– Εξαγγέλλεται η κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου για το φθινόπωρο όπου μεταξύ άλλων θα επανεξεταστούν οι φορολογικές απαλλαγές ενώ θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

– Αυξάνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%.

– Επιβάλλεται φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

–  Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής θα ισχύσει για σκάφη από τα πέντε μέτρα ενώ ο συντελεστής υπολογισμού (που θα αγγίξει και αυτοκίνητα, πισίνες) αυξάνεται σε 13% από 10% σήμερα.

– Επιβάλλεται φόρος 30% και στα VLT(ηλεκτρονικός τζόγος)

– Eσοδα από τον δημόσιο διαγωνισμό για έκδοση τηλεοπτικών αδειών

– Εσοδα από την έκδοση αδειών 4G και 5G

–  Προαναγγέλλονται μέτρα εφεδρείες σε περίπτωση που υπάρξουν κενά. Μεταξύ αυτών η αύξηση του φόρου στα ενοίκια (από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης, μέτρο εφεδρεία θα είναι και η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 29%.

Για την φορολογική διοίκηση

– Εισάγεται μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση, στην οποία εντάσσεται και το ΣΔΟΕ

– Στις  κατασχέσεις, καταργείται το ακατάσχετο του 25% του μισθού και χαμηλώνει το όριο των 1.500 ευρώ στους μισθολογικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αφού εξασφαλισθούν εύλογα επίπεδα διαβίωσης.

– Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων και φοροδιαφυγής με συγκεκριμένα μέτρα όπως η διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών κ.α

– Έξοδος όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες οφειλές από τις ευνοικές ρυθμίσεις

Νομοθεσία

– Προβλέπονται τροποποιήσεις στο εταιρικό και πτωχευτικό δίκαιο, με διαχωρισμό καλόπιστων  και μεγάλων πιστωτών που χρεοκοπούν

– Εισάγεται ο ειδικός θεσμός των διοικητικών συνδίκων πτώχευσης, στον οποίο μπορεί να μετέχουν από διάφορα επαγγέλματα.

– Αλλαγές στο κώδικα πολιτικής δικονομίας με βάση προηγούμενες συμφωνίες

Οι αμυντικές δαπάνες

Οσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται μείωση κατά 100 εκ. ευρώ το 2015 και 200 εκ. ευρώ το 2016, έναντι ποσών 200 εκ. και 400 εκ. ευρώ σντίστοιχα που περιείχε η αρχική ελληνική πρόταση στην οποία αντέδρασε έντονα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Φάρμακα-εξετάσεις

Προβλέπονται επίσης μειώσεις κατα 50% στα φάρμακα χωρίς πατέντα και κατά 32,5 % στα γενόσημα ενώ προβλέπεται και αύξηση των επιστροφών από έξοδα ιδιωτικών κλινικών καθώς και αναμόρφωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Απελευθέρωση επαγγέλματα

–  Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, των δικαστικών επιμελητών και απελευθερώνεται το επάγγελμα της τουριστικής μίσθωσης.

– Καταργούνται οι μη ανταποδοτικοί φόροι υπέρ τρίτων και ευθυγραμμίζονται οι ανταποδοτικοί φόροι με τις υπηρεσίες που παρέχονται.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here