Ποιό ήταν το μήνυμα των ασυνείδητων που ξεσήκωσε τους μετανάστες για Διαβατά – Αισχρό Πρωταπριλιάτικο;

Ο αναβρασμός που επικρατεί στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα, ξεκίνησε από την απελπισία τους αλλά και από fake news που διέσπειραν συγκεκριμένα άτομα (άγνωστα σε εμάς) στα κανάλια επικοινωνίας μεταναστών και προσφύγων.

Στο social media και στα κανάλια επικοινωνίας άρχισαν πριν από ένα μήνα αναρτήσεις αγνώστου σκοπιμότητας, που «ενημέρωναν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ανακοινωνόταν αργότερα, «θα άνοιγαν τα σύνορα σε ένδειξη ανθρωπιάς». Βγάζοντας πονηρά την ουρά τους απ΄έξω αυτοί που διέσπειραν την ψευδή είδηση, έγραψαν «δεν καλούμε κανέναν, απλά ενημερώνουμε», ώστε να μη βρεθούν ποινικά εκτεθειμένοι. Ξεσήκωσαν εκατοντάδες ανθρώπους που μέσα στην απόγνωσή τους αποδέχονται και την πιο παράλογη «είδηση»

Τα μηνύματα αφου αναλώνονταν σε γνωστά θέματα για τις συνθήκες διαβιωσης στην Ελλάδα, έγραφαν «Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς, στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε, όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που βρίσκεται η ίδια σε οικονομική κρίση και με αυτή την ανεργία;»

Εν συνεχεία άλλο μήνυμα ανέφερε:

«Σε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Απρίλη θα κορυφωθεί η προσπάθεια για αποδοχή ενός ανθρωπιστικού αιτήματος, να βρούμε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η ομάδα δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να συντονίσει ένα ανθρωπιστικό αίτημα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι να αγκαλιάσει ανοιχτά τους μετανάστες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο και να βρούμε καταφύγιο σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους»

Και στο επόμενο μήνυμα:

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και το συντονισμό των αιτούντων άσυλο μακριά από θρησκευτικές, γλωσσικές, εθνικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές προς την κατεύθυνση ενός ανθρώπινου αιτήματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο, θα αγκαλιάσουν τους μετανάστες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετακίνησή μας είναι μια εντελώς νόμιμη δράση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία και παράνομη συμπεριφορά. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Το κίνημά μας είναι απόλυτα αυθόρμητο και δεν συνδέεται με κυβερνητικούς θεσμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους. Με την ελπίδα ανοίγματος των συνόρων»

Οι ημερομηνίες που αναφέρονται για το υποτιθέμενο «άνοιγμα των συνόρων», είναι η 4η και η 5η Ιουλίου, ενώ ένα μήνυμα που στάλθηκε την 1η Απριλίου, με τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας» αναφέρει:

«Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το σημείο της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω».

Όλοι μπορουν να υποθέσουν σενάρια για τα κίνητρα.

*Διακινητές που έχουν «κολλήσει» στην Τουρκία και θέλουν να «ξανανοίξουν» οι δουλειές επειδή τους έχει πάρει το μεροκάματο η Λιβύη;

*Ανόητοι που θεώρησαν ότι αν παρασύρουν μερικές χιλιάδες στα σύνορα θα εκβιάσουν τους Ευρωπαίους να τους δεχτούν;

*Προβοκάτορες ή πράκτορες που ήθελαν να προκαλέσουν ένταση στην Ελλάδα με αιχμή το μεταναστευτικό;

*Ηλίθιοι που έκαναν πρωταπριλιάτικο αστείο στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων αλλά και οικονομικά απελπισμένης χώρας;

Ίσως και να μάθουμε αν ιχνηλατηθούν οι πηγές των μηνυμάτων, κάτι μάλλον απίθανο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here