Διώξεις για δωροδοκία σε βάρος εκπροσώπων της Mπάγιερ Ελλάς

Eκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστές τη φαρμακευτική εταιρία- κολοσσό Βayer  Hellas και Ελληνες γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι έναντι ανταλλάγματος προωθούσαν σκευάσματα της επιχείρησης εντοπίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ηδη ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις κατά τεσσάρων εκπροσώπων της  Βayer  Hellas για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου και κατά ενός ακόμη υπαλλήλου της εταιρίας καθώς και κατά των νόμιμων εκπροσώπων δύο άλλων ελληνικών εταιριών για άμεση συνέργεια στο ιδιο αδίκημα.

Το έναυσμα για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έδωσαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η  Βayer  Hellas είχε στήσει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο δωροδωκιών με την εμπλοκή υπαλλήλων της αλλά και άλλων εταιριών που»λάδωνε» γιατρούς του ΕΣΥ για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα ή να κάνουν παραγγελίες φαρμάκων  της εταιρίας που διοχετεύονταν σε νοσοκομεία. Τα… δώρα που προσφέρονταν  στους γιατρούς για τις υπηρεσίες που παρείχαν στην εταιρία ήταν όχι μόνον χρηματικά ποσά που ξεκινούσαν από τα 1.000 ευρώ και άγγιζαν μέχρι και τα 20.000 ευρώ αλλά και κάθε είδους άλλες παροχές, όπως ταξίδια. Μόνον στην Αττική ο εισαγγελικός έλεγχος εντόπισε 43 γιατρούς , οι οποίοι όμως γλίτωσαν την δίωξη ελέω παραγραφής.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας  κατά την οποία επιστρατεύτηκε και το ΣΔΟΕ ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγινε «ντου» στα γραφεία της εταιρίας και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες περί δωροδοκίας με αποτέλεσμα να γίνει το επόμενο βήμα εκ μέρους της Εισαγγελίας , με την άσκηση των ποινικών διώξεων.

Είναι ενδεικτικό του εύρους  της διαφθοράς ότι Ελληνας υπήκοος έχει καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελίας στην Κολονία της Γερμανίας, όπου διενεργείτο αντίστοιχη έρευνα, ότι στην Ελλάδα έχουν δωροδοκηθεί περίπου 800 γιατροί. Ο ίδιος είχε καταγγείλει  ότι την τετραετία από το 2005 ως το 2008  είχε εκδώσει ως εντολοδόχος της  Βayer  Hellas εικονικά τιμολόγια ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Αγγελική Τροανταφύλλου και Γιάννης Σέβης.

 

 

δι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here