Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν από το τοξικό νέφος

Η φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση το πρωί του Σαββάτου, 15 Αυγούστου, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τους πυκνούς καπνούς ενώ ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός Φυσικής της Ατμόσφαιρας, μιλώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη φωτιά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές.

«Οταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέτρησε και διαπίστωσε ότι:

Κατά το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ελάττωση των σχετικά αυξημένων επιπέδων που είχαν καταγραφεί σε θέσεις του δυτικού-νοτιοδυτικού τμήματος του Λεκανοπεδίου (π.χ. Χαϊδάρι, Κερατσίνι).

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου (1:00-5:00) και με την επικράτηση συνθηκών άπνοιας στο Λεκανοπέδιο, παρατηρήθηκε παροδική αύξηση των επιπέδων, κυρίως στον κεντρικό τομέα, στο Θησείο, αλλά και σε άλλες θέσεις (Γκύζη, Ζωγράφου).

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκε περίπου στα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μαύρο άνθρακα (BC), χαρακτηριστικό δείκτη ατελούς καύσης, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με μέση τιμή τα 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Δευτερευόντως, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ασθενέστερη αυξητική τάση παρατηρήθηκε και σε θέσεις του βορείου και βορειοανατολικού τμήματος, όπως στο Χαλάνδρι, καθώς και σε άλλες περιοχές (Βριλήσσια, Μελίσσια). Γενικότερα, οι μέσες συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ευρύτερα στο λεκανοπέδιο παραμένουν σε χαμηλά-μέσα επίπεδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here