Ποιες μεγάλες και επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό μετατίθενται για τον Οκτώβριο

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Για μετά τις πιθανές, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις μεγάλες αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ). Τα μέτρα – «γκιλοτίνα» τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο συμφωνίας με τους εταίρους – δανειστές θα μείνουν εκτός του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το σύνολο των, δυσμενών ως επί το πλείστον, αλλαγών θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο κατέληξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, από το σχέδιο νόμου το οποίο πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, θα «απουσιάζουν» οι αλλαγές για τις πρόωρες συντάξεις. Συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα λείπουν τα σχετικά άρθρα για την αύξηση της «ποινής» (του «κουρέματος») των συντάξεων κατά 16% (από 6% που είναι σήμερα) για κάθε έτος που θα υπολείπεται ο ασφαλισμένος από τα όρια ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση. Εκτός νομοσχεδίου φαίνεται ότι θα είναι και οι διατάξεις για τις σταδιακές –μέχρι το τέλος του 2021- αυξήσεις ορίων ηλικίας στο 67ο έτος για πλήρη και στο 62ο για μειωμένη σύνταξη, με βάση τις οποίες θα περάσουν οριστικά στο χρονοντούλαπο και οι ελάχιστες εναπομείναντες πρόωρες συντάξεις.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το σύνολο των αλλαγών, τόσο αυτές όσο και οι ευρύτερες αλλαγές τις οποίες ζητούν οι εταίροι – δανειστές, θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει του κειμένου στο οποίο κατέληξαν οι επικεφαλής των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Στην επικείμενη μεταρρύθμιση θα εξεταστούν και οι τρόποι χρηματοδότησης του ΣΚΑ (ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης έστω και ενός στοιχειώδους Κράτους Πρόνοιας).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στη χρονική μετάθεση των αλλαγών αυτών επειδή, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν αναπόφευκτες. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, εφόσον απαιτηθεί, πρώτα θα στηθούν εκλογικές κάλπες και στη συνέχεια, με ένα σχήμα το οποίο θα συγκεντρώνει τις πιθανότητες να αντέξει στις πιέσεις που θα ασκηθούν από την κοινωνία, θα προωθηθούν και οι τελικές σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, κλείνοντας τον κύκλο των επώδυνων μέτρων ο οποίος άνοιξε το 2010 με το «νόμο Λοβέρδου» και συνεχίστηκε το 2012, με τις «αλλαγές Βρούτση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here