Πνίγηκε ξανά η Ζαγορά, με 340 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μεγάλες καταστροφές υπέστη και πάλι η Ζαγορά στο Πήλιο, από τη χθεσινή κακοκαιρία, με την ευρύτερη περιοχή να καταγράφει βροχοπτώσεις με ύψη-ρεκόρ, καθώς, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, έπεσαν περίπου 340 χιλιοστά βροχής (τα 315 την Παρασκευή), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2018, οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με προβλήματα που προκάλεσαν οι πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι οποίες οδηγούν σε κατολισθήσεις.

Η Ανατολική Μαγνησία, σχεδόν κάθε χρόνο, δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, σε μικρά χρονικά διαστήματα, κυρίως λόγω των έντονων κλίσεων του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ισχυρή επιφανειακή ροή υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος, όπως καταγράφηκε κατά το διήμερο 31/10 – 1/11/2019, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τον ορεινό όγκο του Πηλίου, καθώς στα ανώτερα στρώματα επικρατεί δυτικό ρεύμα. Οι αέριες μάζες εξαναγκάζονται έτσι σε ανύψωση και ψύχονται, δημιουργώντας νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους, με τελικό αποτέλεσμα να εκδηλώνεται συνεχής βροχόπτωση, όσο η ροή των αερίων μαζών από το Αιγαίο διατηρείται.

Ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ανατολικό Πήλιο που διατηρείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo, παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όμως – σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΑ – κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών και η λειτουργία μετεωρολογικού ραντάρ, για την έγκαιρη προειδοποίηση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here