Πλήρης ο κρατικός έλεγχος στην τσέπη μας – συναλλαγές άνω των 200 ευρώ μόνο με κάρτα

Τη γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος προωθεί τάχιστα η κυβέρνηση, αφού πλέον οι συναλλαγές άνω των 200 ευρώ θα απαιτούν ο ιδιώτης να έχει τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα.

Η βασικη δικαιολογία που χρησιμοποιείται για την εκ νέου στήριξη  και επιδότηση των τραπεζών αλλά και τον άμεσο κρατικό και τραπεζικό (ιδιωτικό)  έλεγχο του πως ξοδεύει τα χρήματά του ο πολίτης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος,  κάτι που όμως έρχεται σε αντίφαση με τα ποσά των 100 και 200 ευρώ στις συναλλαγές -αυτή δεν ειναι ούτε καν  μινιατούρα της φοροδιαφυγής των μεγάλων που τελικά όπως φαίνεται δεν τους πιάνει ποτέ και κανείς.

Στα σχέδια ειναι δε να μειωθεί στα 100 ευρώ το όριο συναλλαγών σε μετρητά.

Σχεδιάζουν δε να αυξήσουν τους συντελεστές υπολογισμού των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου .

Μέσα από αυτές τις δύο κινήσεις εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την κυβερνηση και τις τράπεζες, καθώς θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μετρητά που το κράτος θεωρεί ότι ο κόσμος έχει  «κρυμμένα στο στρώμα».  Για τους λόγους για τους οποίους, όμως,  ο κόσμος δεν εμπιστεύεται βεβαίως ούτε τις τράπεζες ούτε το κράτος όσον αγορά στην τσέπη του, ουτε κουβέντα….

Στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθεί  και θα αφορά πιθανον  την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και την ουσιαστική κατάργηση των capital controls μετά από τρία χρόνια, θα περιέχεται και διάταξη με την οποία θα μειώνεται στα 200 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική ή χρήση πλαστικού χρήματος.

Κύκλοι των τραπεζών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (200 ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο (!!!). Επίσης τονίζουν ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών.

Δηλαδή το «πλαστικό χρήμα» θεωρούν ότι είναι ευρέως διαδεδομένο και κανείς δεν μπορεί κατά τη γνωμη τους να υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητες οι πληρωμές με μετρητά, συναλλαγών, με σχετικά μεγάλα ποσά. Άλλωστε, από τον Ιούνιο του 2017 και όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, οπότε το ηλεκτρονικό χρήμα είναι διαδεδομένο και δεν εμποδίζεται κανείς να πληρώνει με κάρτες.

Για το ηθικό και δημοκρατικό  ζήτημα ότι το χρήμα είναι δύναμη και πλέον την δύναμη αυτη ο πολιτης υποχρεουται να τη διοχετεύει λες και ειναι κλέφτης, αποκλειστικα και αναγκαστικά μέσω των τραπεζών, φυσικά ουδείς το συζητεί πλέον Ούτε για την έμμεση  αστυνόμευση φυσικά κανείς συζητάει, γιατι η πληρωμή με κάρτα σημαίνει ότι το κράτος ξέρει πάντα πού είσαι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here