Πλημμύρισε η Ακρόπολη από την τσιμεντόστρωση (Βίντεο)-Κάτσης: Συγχαρητήρια κ. Μενδώνη-Μνημείο αποτυχίας οι παρεμβάσεις σας

Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στην Ακρόπολη την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της βροχής, εξαιτίας της τσιμεντόστρωσης, όπως δείχνουν βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το kosmodromio.gr, που δημοσιοποίησε τα βίντεο, πρόκειται για συνέπεια της ανυπαρξίας – ή της μη εφαρμογής – μελέτης για τα όμβρια ύδατα, προϋπόθεση η οποία εμπεριέχεται ως όρος στην απόφαση με τίτλο «Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση» που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, για την κατασκευή των τσιμεντένιων διαδρόμων.

Ειδικότερα προβλεπόταν ο όρος εκπόνησης «σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο» δεδομένου ότι «οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου» (όρος 11).

Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι ο όρος αυτός δεν τηρήθηκε..

Κάτσης: Συγχαρητήρια κ. Μενδώνη για την πλημμύρα στην Ακρόπολη. Μνημείο αποτυχίας οι παρεμβάσεις σας

Κυρία Μενδώνη, να σας μεταφέρω θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο που σήμερα για πρώτη φορά -δεν θυμάμαι άλλη φορά-πλημμύρισε η Ακρόπολη. Συγχαρητήρια για το μη διαπερατό τσιμέντο μεγάλης έκτασης που ρίξατε στην Ακρόπολη, πολλά μπράβο που δεν είχατε προβλέψει παροχέτευση των ομβρίων υδάτων.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τους καταρράκτες που τρέχουν στο πρόχειρο και επικίνδυνο έργο βιτρίνας σας είναι ένα μνημείο αποτυχίας που θα σας συνοδεύει για πάντα και εσάς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για τη διάταξη για τη μακροχρόνια μίσθωση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, ακούω τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μιλούν για τουρίστες που θα έρθουν, για τα λεφτά που θα εισρεύσουν. Ένα σχόλιο: είναι ιδεολογικό κατάλοιπο της Δεξιάς που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της τον πολιτισμό με ένα σύνδρομο ψωροκώσταινας. Με μια αποικιοκρατική λογική του εκπατρισμού των αρχαιοτήτων μας και η αντίληψη του πολιτισμού ως ευκαιρία για να πουλήσουμε μαγνητάκια, τσολιαδάκια και κακοσχεδιασμένα κιτς σουβενίρ.

Η διάταξη που εισηγείσθε είναι αποικιοκρατική και αποδεικνύεται ότι όχι μόνο έχετε εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό, αλλά μαζί με την σημερινή πλημμύρα δείχνετε ότι δεν είστε ικανοί να περιφρουρήσετε και τα μεγάλης αξίας έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η τραγική ειρωνεία σήμερα να ψηφίζεται αυτός ο νόμος και ταυτόχρονα να πλημμυρίζει η Ακρόπολη είναι μνημειώδης.

Τι απαντά το υπουργείο

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την διευθέτηση ομβρίων της Ακρόπολης»

1.    Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

2.    Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης  που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

3.    Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο,  το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

4.    Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις  ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από  τις  20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου  έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.

5.    Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.

6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here