Πλήγμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία

Υποβάθμιση του ρόλου και της παρεμβατικής-ελεγκτικής δύναμης του Σωώματος Επιθεώρησης Εργασίας επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Λίγες ημέρες μετά τις προτροπές Βρούτση για σαρψτικούς ελε΄γχους, ήρθε η θεσμική αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας, που ουσιαστικά καταργεί την αυτόνομη δομή του ΣΕΠΕ.

Το θέμα αναδεικνύει με ανάρτησή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Παν. Κορφιάτης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Σ.ΕΠ.Ε υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζι με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων».

«Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;» συνεχίζει και αναλύει τι σημαίνει η ενσωμάτωση του και η μη οργανωτική και επιχειρισιακή του αυτονομία:
1 Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.

2 Ενα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3 Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης.

Η ιστορία τού πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία.

Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπέρασματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here