Oι απειλές ανάγκασαν το Εθνικό να σταματήσει την Ισορροπία του Νash

Κόβεται οριστικά λόγω…σοβαρών απειλών, η παράσταση Ισορροπία του Νash, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Θέατρο, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για σταμάτημα της παράστασης, ήταν οι  «αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου».

Ετσι μια καλλιτεχνική δημιουργία, σε μια πειραματική θεατρική σκηνή, μιας σύγχρονης ευρωπαικής χώρας, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από ανθρώπους που έβγαλαν συμπεράσματα για το περιεχόμενο και το μήνυμα της παράστασης, χωρίς πρώτα καν να τη δουν.

Η μη συνέχιση της παράστασης, αποτελεί θλιβερή νίκη των σκοτεινών οπαδών της προληπτικής λογοκρισίας και πλήττει την ελευθερία της καλλιτεχνικής και όχι μόνο, έκφρασης. Και όλα αυτά στην Πειραματική Σκηνή, που ο ρόλος του είναι πρωτοπορεί και πειραματίζεται πάνω στα θεατρικά δρώμενα.

nash

Και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εθνικό Θέατρο,  αν και βασικό μήνυμα  της παράστασης είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η όλη δημόσια συζήτηση παρεκτράπη σε άλλες ατραπούς και επικεντρώθηκε στη χρήση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Η ανακοίνωση του Εθνικού:

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή εξέλιξη

Η ματαίωση των τελευταίων παραστάσεων του έργου «Ισορροπία του Νash» στο Εθνικό Θέατρο, εξαιτίας απειλών που δέχτηκαν οι συντελεστές του, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Η συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν είναι αυτονόητη, όπως και η υπεράσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της τέχνης.

 

Για την ιστροία τι ανέφερε το Εθνικό Θέατρο για την πολυσυζητημένη παράσταση

«Ισορροπία του Nash» της Πηγής Δημητρακοπούλου

Από 15 έως 31 Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή -Ι

Το «Ισορροπία του Νash» της Πηγής Δημητρακοπούλου είναι η δεύτερη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής –Ι, στο Rex- αίθουσα «Κατίνα Παξινού».

Με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη, την αυτοδικία και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

nash 2

Ισορροπία του Nash: Ο όρος είναι δανεισμένος από τη Θεωρία των Παιγνίων. Αποτελεί ένα συνδυασμό στρατηγικών μεταξύ δύο αντίπαλων παικτών, του ενός από τους οποίους η στρατηγική αποτελεί την καλύτερη (απόκριση) στη στρατηγική του άλλου. Κατά την εν λόγω θεωρία, κάθε παίγνιο με πεπερασμένο πλήθος παικτών και στρατηγικών έχει ένα τουλάχιστον σημείο ισορροπίας, σύμφωνα με το οποίο οι παίκτες επιλέγουν τις πιο συμφέρουσες για τους ίδιους στρατηγικές, γνωρίζοντας και τις ανάλογες επιλογές των αντιπάλων τους. Οι παίκτες σκέφτονται τι μπορεί να επιλέξει ο αντίπαλός τους και προσπαθούν να καταλάβουν τη συμπεριφορά του, επιλέγοντας τη στρατηγική τους σύμφωνα με αυτό.

Tαυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – Δραματουργία Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνογραφία Κώστας Παππάς
Κοστούμια Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική Πλάτωνας Τσαμαδός
Κινησιολογία Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτισμοί Κώστας Σταμούλης
Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Σταματοπούλου
Θεατρολόγος παράστασης Εύα Σαραγά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ντάλλας, Κώστας Παπακωνσταντίνου
Σήφης Πολυζωίδης

Φωτογράφος παράστασης:  Kάρολ Τζάρεκ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) στο http://www.ticketservices.gr/ και στο www.n-t.gr
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Από Πέμπτη έως Κυριακή στις  21:30
Γενική είσοδος 10€

www.facebook.com/EthnikoTheatro
twitter.com/GNTheatre
www.instagram.com/g.n.theatre

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here