Πλειστηριασμοί: Απελευθερώνονται από 16 Μαρτίου

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί από τη 16η Μαρτίου, ύστερα από συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών -όπως είχε καταγράψει σε διαδοχικά της ρεπορτάζ η “Α” τις προηγούμενες ημέρες-, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Ακολούθως αναμένεται να εφαρμοστεί και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που στη φάση αυτή προβλέπει την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στον νέο Πτωχευτικό σε δικαστήριο και όχι ηλεκτρονικά, όπως θα γίνεται από την 1η Ιουνίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το κονδύλι για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναμένεται να είναι «ψαλιδισμένο» σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, όταν η πρόταση της PwC προβλέπει συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 948 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα είναι λιγότερο και από το 1/3 των αναγκών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μεγάλη έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των ανεπαρκών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ η ισχύς του θα είναι 9 μήνες και όχι 12.

Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες κατά την πρώτη φάση τους. Το αρχικό σχέδιο βάσει της πρότασης της PwC προέβλεπε την κάλυψη περίπου 222.000 οφειλετών με οφειλές 31 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο περιλάμβανε περίπου 108.000 οφειλέτες με δάνεια 13,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, 24.000 οφειλέτες με δάνεια 4,5 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και 91.000 οφειλέτες με καταγγελθέντα δάνεια 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια περίμετρο ωφελουμένων εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν είναι ενήμεροι και το 40% καταγγελθέντες.

Για όλους αυτούς τους οφειλέτες προβλέπεται κρατική επιδότηση 9 ή 12 μηνών, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 948 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά αφήνοντας ακάλυπτες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Από Αυγή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here