Πλαστικές σφαίρες έριξαν οι Γάλλοι στις οδομαχίες με τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Πεδίο μάχης έγινε η Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού, καθώς χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής Μακρόν, με αφορμή την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και όχι μόνον.
Οι μάχες συνεχίστηκαν και αργότερα το βράδυ σε  πολλούς δρόμους, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε  δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, απο ένα κινημα που φύτρωσε απο το πουθενά (σαν τους «Αγανακτισμένους») και ενώ αρχικά περιοριζόταν μάλλον σε επαγγελματίες οδηγούς (εξ ου και η κιτρινη φόρμα που πρέπει να εχουν πάντα μαζι τους) εχει πάρει διαστάσεις σε όλους τους κοινωνικους χώρους αλλά και σε όλους τους πολιτικούς.
gil3

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άλλα χημικά, ομως διαδραματιστηκαν και  συγκρούσεις σώμα με σώμα, με αρκετούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

000_1B26S6

Στο αποκορύφωμα της έντασης, η αστυνομία επιστράτευσε το όχημα με το κανόνι νερού, το οποίο έστρεψε πάνω στους διαδηλωτές που είχαν κατασκευάσει μπλόκο με κάγκελα και άλλα υλικά, στον κεντρικότερο δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας.

gil4

Τουλάχιστον 81.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν σημερα σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων περίπου 8.000 στο Παρίσι. Το προηγουμενο Σάββατο πάντως ήταν τριπλάσια υποστηρίζει η γαλλική αστυνομία.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και 2 αστυνομικοί. Στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου είχαν τραυματιστεί 106 απο τους συνολικά 400 της περασμένης εβδομάδας.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα τρέιλερ, το οποίο εξερράγη στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ και ένας άνδρας που αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον των πυροσβεστών ακινητοποιήθηκε από άλλους διαδηλωτές. Στη λεωφόρο Friedland, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει το πλήθος.

Διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο κρατώντας σημαίες της Γαλλίας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μακρόν, παραιτήσου» και «Μακρόν, κλέφτη».

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κατηγόρησε την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, μάλλον για να δώσει ακροδεξιό χρώμα στις διαμαρτυρίες και να τις αποδυναμώσει.

«Η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ. Η αστυνομία σταδιακά τους αδρανοποιεί και τους απωθεί» είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Εντούτοις τα «Κιτρινα Γιλέκα» δεν έχουν κομματική αλλα ουτε καν ευρυτερα πολιτική ταυτότητα. Τους έχουν συμπαρασταθεί φορείς από όλο το πολιτικο φάσμα, χωρις όμως να τους αγκαλιάζει κανένας -όλα τα κομμα τουτέστιν  τηρουν αποστάσεις…

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, καπέλο
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, παιδί, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες
ΚΑΙ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ’68. ΛΕΣ…..;
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here