Π. Κουρουμπλής: Να κατανεμηθεί σε όλους τους δήμους η φιλοξενία προσφύγων

 

Έκκληση να κατανεμηθεί δικαιότερα μεταξύ των δήμων της χώρας το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών απήθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι μεταφέρει την παράκληση δημάρχων της Μακεδονίας να υπάρξει συνεργασία ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενημέρωσε στη συνέχεια το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι ήδη έχει κατανεμηθεί το ποσό  των 2,8 εκ. ευρώ στους δήμους που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού και ότι είναι σε εξέλιξη νέα κατανομή πόρων, σε συνεργασία  με το υπουργείο Οικονομίας.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης να ενισχυθούν απευθείας οι δήμοι και περιφέρειες και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως είπε,  ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα τόσο στον  αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο όσο και σε αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να ξεπεραστούν  τα εμπόδια που υπάρχουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σε ότι αφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις για ζητήματα που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κλπ, θα  καλυφθούν νομοθετικά με το νομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ, επαναλαμβάνοντας ότι τίποτε δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά.

«Δεν υπάρχει διάθεση να αιφνιδιαστεί κανείς» υπογράμμισε ο υπουργός. «Φαίνεται ότι άρχισαν να περιορίζονται οι ροές και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Τουρκία αρχίζει να τηρεί τα συμπεφωνημένα» πρόσθεσε.

Εν συνεχεία αναφερόμενος στους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη τόνισε ότι «πρέπει να πειστούν πως ο καλύτερος δρόμος είναι ο σύννομος δρόμος,  μέχρι να βρεθεί λύση.  Αφενός ξέρουν πως στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική  κρίση, αφετέρου η ελκτική δύναμη της Ευρώπης είτε από οικονομική άποψη είτε γιατί υπάρχουν συγγενείς τους εκεί, είναι μεγάλη. Γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά: Μην είμαστε απαισιόδοξοι. Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα ασφαλής  και η στάση της σε αυτό το ζήτημα είναι μια επένδυση, που θα μείνει στο θυμικό του κόσμου. Κοινωνικές ομάδες της χώρας που μέχρι πριν τις θεωρούσαμε αδιάφορες, συνδράμουν εθελοντικά, με εντυπωσιακή προθυμία, όπως για παράδειγμα η νεολαία μας. Πρέπει γενικά να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Όσον αφορά  τα ασυνόδευτα παιδιά,  ανέφερε ότι για το ευαίσθητο αυτό θέμα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Εκκλησία, τις ΜΚΟ και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να παρέχουμε συνεχώς την καλύτερη φροντίδα.

Επίσης, ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του πως ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το προσφυγικό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Ανακοίνωσα σήμερα τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να εξευρεθεί προσωρινή στέγη για 3.000 πρόσφυγες σε 200 κενά διαμερίσματα» ανέφερε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος μιλά για την ανάγκη να μοιραστεί η ευθύνη αντιμετώπισης του προσφυγικού δίκαια μεταξύ των γειτονιών της Αθήνας, των πόλεων της χώρας, μεταξύ των κρατών όλης της Ευρώπης. «Προϋπόθεση, όμως, για να επιτευχθούν όλα αυτά αφ’ ενός είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. και αφ’ ετέρου να συνεργαστεί η Τουρκία», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι είναι θετικό το ενδιαφέρον του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή, να παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και να μιλήσει για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού, επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους δήμους, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνοι τους προγράμματα χρηματοδότησης για το μεγάλο ζήτημα.

«Οι πόλεις αυτό που ζητούν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο από την κυβέρνηση, είναι να τους λύσει τα χέρια» είπε, κλείνοντας την παρέμβασή του ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργού να ζητήσει τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό ζήτημα γεγονός που, όπως είπε, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει, πως για την αντιμετώπισή του η συμβολή των δήμων είναι καθοριστικής σημασίας.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατέθεσαν  προτάσεις, τις οποίες διαβεβαίωσε ο κ. Κουρουμπλής ότι  θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι  προτάσεις αυτές  είναι:

  • Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες.
  • Να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τους δήμους που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού.
  • Να  εξασφαλιστούν μακροχρόνια οφέλη για τις ίδιες τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες με έργα και υποδομές χρήσιμες πέραν της προσφυγικής κρίσης.
  • Να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό στους δήμους.
  • Να διατεθούν απευθείας στους δήμους πόροι που θα έρθουν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα και να σχεδιάζουν και να εκτελούν ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Να μονιμοποιηθεί η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Διαρκή Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών της ΚΕΔΕ στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Παράλληλα σχήματα να λειτουργήσουν συντονισμένα σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
  • Να προτιμηθεί η δημιουργία μικρότερων και πιο διαχειρίσιμων κέντρων φιλοξενίας, διότι οι μεγάλοι χώροι είναι προβληματικοί τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Να υπάρξει πρόνοια, εφόσον προβλέπεται να παραμείνουν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, για την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης του χρόνου τους, με  δημιουργική  απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών τους.
  • Να υπάρξει μόνιμη και ισότιμη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε θέματα εθνικής πολιτικής, την οποία και θα μεταφέρουν οι έλληνες αιρετοί στα όργανα εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here